Начало ВЕСТИ Това е! Десетки хиляди шофьори като нищо останаха без книжки, заради…

Това е! Десетки хиляди шофьори като нищо останаха без книжки, заради…

43

Болестите на сърцето ще се следят под лупа от специалистите, които издават медицинско свидетелство за шофьорите. Това стана ясно от промените на здравното министерство, която определя изискванията към водачите. Според новите правила се забранява шофирането на хора, които имат аневризма на аортата над 55 мм.,  уточнява в. „Телеграф“.

Досега водачите не можеха да стават пациенти с аневризма на аортата над 5 сантиметра. Още няколко сърдечни проблема влизат в списъка със забраните за шофиране. Книжка няма да се издава за болест на сърдечната клапа или аортна стеноза. Затягат се и правилата за хората, прекарали инсулт. Медицинската комисия ще преценява индивидуално всеки отделен случай. Вродената кардиопатия, заболявания на сърдечния мускул след инфекция ще изискват индивидуална преценка на лекарите в зависимост от състоянието на пациента.

Нов метод има и при изискванията за болните от диабет. И досега комисиите преценяваха индивидуално състоянието на всеки пациент, който се лекува с инсулин и други антидиабетни средства. На медицинските прегледи се преценява броят на усложненията и тяхната тежест. Сега специалистите ще следят състоянието на водачите с трудно компенсиран захарен диабет, протичащ с хипоглекимии.

Индивидуалната преценка за хората с високо кръвно остава. Медицинско вече ще се дава при резистентна артериална хипертония с кръвно налягане III степен. При него кръвното е със стойности над 180/110.

Припомняме, че още миналата година стана ясно, че заради тези промени около 2,5 милиона български шофьори може да останат без книжка.