Начало ВЕСТИ През сълзи свещеник разказа как си е отишъл Дядо Добри

През сълзи свещеник разказа как си е отишъл Дядо Добри

25

Дядо Добри, когото мнозина наричаха „живият светец“, си е отишъл тихо, в следобедния си сън. Той е издъхнал на 103 години. Това разкри отец Серафим Янев. През сълзи той сподели: „Отиде си една сила от нас. Много е тежко и много скърбим. Отишъл си е тихо, както е спал“, разказа той.

Тази вечер от 19 часа тялото на Дядо Добри ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово, съобщиха по-рано днес от българската патриаршия.По този повод от Кремиковския манастир разпространиха следното съобщение:

„Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще се отслужи упокойна литургия, поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.

„Защо тъй тъжно бият тез камбани?
— Една душа прости се със света.
Зениците, угаснали в страдания,
спят тихо сред венеца от цветя.

Животът й бе толкоз мъченишки!
Но тя бе твърда! Тя не възропта!
И нейните мъчителни въздишки
в молби превръщаха се към Христа.

Със призрака на безнадеждност черна
тя с толкова геройство се бори!
До сетен дъх сред мъката безмерна
да расне духом се не умори.

О, вий, очи, от скръб в сълзи обляни,
не виждате ли как е светла тя?
— В небето радостни ехтят камбани.
Една душа при Бога отлетя!…“
Арх. Серафим АЛЕКСИЕВ“

Припомняме, че Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живееше изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри хора.

През 2005 г. дарява 10 000 лв за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово. През 2007 г. дарява 25 000 лв за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. През 2008 г. дарява средства за ремонт на църквата в Калофер. През 2009 г. дарява 35 700 лв на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ – най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.