Начало ЗА ДОМА Времето за разсада идва! На мен вече пръст не ми трябва, а...

Времето за разсада идва! На мен вече пръст не ми трябва, а спестявам и място по този начин

831

Ако решите да  отглеждате зеленчуци в домашни условия, а в същото време живеете в малко жилище, разбира се, липсата на пространство ще бъде един от основните ви проблеми.

Освен, че не разполагате с достатъчно място и подходяща почва за разполагане на контейнери с пръст, които са ви нужни за приготвянето на разсада.

Това не бива да ви отказва от идеята да си отгледате разсад по оригинален, спестяващ пространство начин. Вижте какъв трик можете да използвате, без да използвате почва!

Нарежете обикновено полиетиленово фолио във формата на лента с ширина 10 сантиметра и произволна дължина.

По дължина на лентата разположете тоалетна хартия (или друга подходяща хартия) и я навлажнете с вода.

След това наредете семената за покълване (домати, чушки, патладжани, краставици и други) на 1 сантиметър от ръба на хартията и на 2 – 3 сантиметра разстояние едно от друго.

Върху наредените семена сложете друга лента хартия, а върху нея – още една лента полиетиленово фолио, която да послужи за основа на втори слой хартия и семена.

Навийте двата слоя на ролка и я поставете в подходяща саксия, отрязана бутилка или кофичка от кисело мляко.

Налейте вода до ниво на 3 – 4 сантиметра от дъното на съда.

Поставете готовия контейнер с разсад на перваза на прозореца или на друго слънчево място в стаята. От време на време допълвайте или сменяйте водата с нова.

След около 1 седмица ще се покажат първите покълнали семена. След около 2 седмици съдът ще се изпълни с приятен зелен букет.

Когато растенията са готови за посаждане в парник или в по-големи контейнери (вече с подходяща почва), разгърнете навитата на руло лента и внимателно ги отделете от нея. Най-силните растения би трябвало да имат корени, дълги 5 – 7 сантиметра.

 

Източник: За жената