Начало ВЕСТИ В ареста: Алергия и екзема мъчат Йоан Матев, обвинен за убийството на...

В ареста: Алергия и екзема мъчат Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги в Борисовата градина

59

Алергия и екзема мъчат обвинения за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина Йоан Матев, стана ясно вчера след разпоредителното заседание на Софийския градски съд до делото. На него подсъдимият настоя да бъде преместен час по-скоро в Централния му затвор.

Защитниците му поясниха пред журналисти, че имал здравословни проблеми, които не могат да се лекуват в ареста, а към Централния затвор има болница, където Матев може да бъде обгрижен,

„Има алергия или екзема. Не знам точно“, казва един от тримата му адвокати Виктор Попов пред в. „Телеграф“.

Освен, че ще може да се излежава в болничната стая в ареста към тюрмата подсъдимият ще може да се ползва и от куп други привилегии. Докато трае процесът срещу него, Матев ще може да излиза на открито на разходка, да ползва фитнеса, да получава по-големи хранителни пратки – все благини, които в следствения арест са немислими.

Вчера магистратите решиха Йоан да бъде преместен в зандана, тъй като по правило всички арестанти, чийто обвинителен акт е внесен в съда, се местят там.

На вчерашното разпоредително заседание съдът конституира като частни обвинителни граждански ищци родителите на убития Георги – Албена и Валентин Игнатови. Магистратите допуснаха за съвместното разглеждане и гражданския иск на родителите от общо 400 000 лева за причинени „изключително много силни болка и страдания“ от Матев.

Почернените майка и баща на Георги не се явиха в съдебна зала вчера. За пореден път Матев и защитата му опитаха да протакат делото. Те насояха папките да се върнат на прокуратурата, защото били допуснати съществени грешки. Оплакаха сем че на Йоан не му били предявени веществените доказателства по делото и така му било нарушено правото на защита.