Начало ВЕСТИ Вижте какво разкри Румен Радев за сделката с ЧЕЗ, засяга пряко всички...

Вижте какво разкри Румен Радев за сделката с ЧЕЗ, засяга пряко всички абонати!

90

Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, напротив генерира още повече въпроси. Това заяви президентът Румен Радев по казуса ЧЕЗ.

Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството, убеден е той.

И тук въпросът е кой и защо крие своите намерения, опасява се държавният глава. По закон ЧЕЗ е част от националната и европейска критична инфраструктура, обясни Радев.

Всякакъв въпрос, че това е една банална сделка на едно търговско дружество, е нещо, с което ни заблуждават, смята той.

Президентът не знае как една фирма без история получава огромна банкова гаранция.

Защо се крие кои банки финансират сделката, иска отговор Румен Радев. Има ли политическа гаранция тази фирма, пита още президентът.

Правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток, категоричен е президентът. „Всички чакаме отговори“, изтъкна той.

Днес Радев се среща с Комисията по финансов надзор (КФН). Вече е разговарял с ДАНС.  Родното ФБР още събирало информация.

Президент обмисля дали да не свика КСНС заради сделката ЧЕЗ.

Защо отговорните институции, които са към Министерски съвет, действат пост фактум, недоволен е още държавният глава. Такива проверки трябва да се правят предварително, след като са ясни потенциалните купувачи.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро. Тя включва „ЧЕЗ Електроразпределение“, „ЧЕЗ Електро“, „ЧЕЗ Трейд“, както и ВЕИ активи. „Енерго-про“, която също имаше интерес, е предложила 300 милиона евро.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то – Гинка Върбакова.

Самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България, пише нюз.бг.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, а вчера президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов.

От вчерашно интервю на Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма „Инерком“, която купи активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).