Начало ЗА ДОМА 10 невинни хигиенни навици, които неусетно подкопават здравето ни

10 невинни хигиенни навици, които неусетно подкопават здравето ни

151

Уверени сме, че правим всичко както трябва: Сушим си ръцете на безконтактен сешоар; измиваме продуктите и съдовете всеки път, чашата на работа всеки път, когато искаме чай или кафе. Но сушилните разпространяват инфекции , мивката е по-опасна от тоалетната и чиста чаша няма да ни спаси  бактериите от кафеварката .

Ето 10 научно потвърдени факти за опасностите от някои навици: Тази информация ще ви помогне да спасите здравето си.

Събрали сме навици, които изглеждат безвредни, но напълно нехигиенични от гледна точка на науката, както се вижда от изследванията.

1. Накиснете съдовете в мивката

Мивката е идеална среда за бактерии : тя може да съдържа Е. coli, Salmonella или Staphylococcus aureus . За да се избегнат стомашно-чревни заболявания, е необходимо да се мием на мивката след контакт не само с мръсни чинии, но също и с храна: риба, сурово месо, млечни продукти, зеленчуци. Купчината съдове, които мием е лесно, но несигурно решение.

2. Миете ръцете си с гореща вода

Проучванията показват , че температурата на водата не влияе върху унищожаването на микробите. Важно е времето, през което измиваме ръцете си: за 5 секунди няма да измиете почти нищо, но за 30 секунди ще убиете почти всички микроби на ръцете ви. Честото миене на ръцете в гореща вода намалява защитната функция на кожата , което може да предизвика дразнене, дерматит.

3. Тренирате без да измивате грима

Понякога бързаме от офиса за тренировка, а загубата на време за премахване на грима изглежда като безсмислено начинание: в края на краищата, ще го направим в банята. Но по време на тренировка, кожата диша и се изчиства, и ако козметиката е върху нея, тя може да запуши порите. В резултат на това – проблеми с кожата . Преди да тренирате, трябва да свалите грима.

4. Използвате сушилнята за ръце

Фактът, че не докосваме сушилнята с ръцете, е илюзия за чистота. Всъщност електрическите сушилни не са достатъчно хигиенични: те натрупват бактерии и се разпространяват с въздушен поток, попадат върху тялото, дрехите или в белите дробове. Хартиените кърпи са по-ефективни и по – чисти от електрическите ръчни сушилни.

5. Използвате хранителния пакет повече от 1 път

Използва се повече от 1 път торбичка (найлонова)за продукти – в 99.9% от случаите носи много бактерии . Ако сте донесли сурово месо в опаковката, дори и опаковано, има голяма вероятност бактериите да попаднат в друга храна, особено зеленчуци и плодове. Изходът е да използвате еднократна опаковка или чанта за пазаруване, която трябва да се мие всеки път.

6. Режете месо и зеленчуци на една и съща дъска

Микробиологът Чарлз Херб казва, че дъската за рязане има 200 пъти повече бактерии, отколкото тоалетната седалка, така че не е безопасно да се реже салатата. След суровото месо на дъската остават Salmonella и Campylobacter – двете най-чести причини за хранително отравяне. Изходът е да се използват две различни плоскости за рязане на месо и зеленчуци и да се избере стъкло между дърво и стъкло.

7. Използване на кафе машина за офис

Резервоарът на кафе машината е място, където се развиват бързо различни групи бактерии . Има повече от тях, отколкото на дръжката на банята в дома ви. За да защитите здравето си, трябва редовно да измивате съда – не само в топла вода, но под въздействието на високи температури и детергенти. По-безопасно е да направите кафе в една порция.

8. Поставяне на телефон в чанта

Може да изглежда, че чантата е чиста, красиво място, където телефонът ни е напълно защитен от външната среда. Но това не е така: по-добре е да носите телефона в джоба си, а не в торба, а за предпочитане – така че да оставите по-малко микроби. Средният телефон е 10 пъти по – мръсен от тоалетната . Препоръчително е всеки ден да го избърсвате с влажна кърпа.

9. Перете зимните дрехи през пролетта

Колко често мислите за поставянето на ръкавици и шал в кошница за мръсно пране? Специалистите препоръчват прането на шапки, ръкавици и шалове на всеки 1-2 седмици . Те често се свързват с лицето и особено с носа и устата. Натрупват микроби и нашият имунитет се отслабва от постоянния контакт с такива неща.

10. Размразявате продуктите при стайна температура

Рядко мислим как температурата на околната среда и скоростта на размразяване оказват влияние върху тяхното качество. Оставянето на риба и месо, замразено в контейнер точно на масата, е вредно . За да се избегне растежа на лошите бактерии, най-добре е да оставите контейнера с продукти, които да се размразят в общото отделение на хладилника.

Бонус: споделете храна с приятели – това е полезно

Нашата имунна система ще бъде благодарна, ако не сме срамежливи да ядем десерт от една чиния с любим човек или да разделим соса с картофи с приятели. Учените казват, че затова  обменяме полезни бактерии . Но това правило не важи за болните – с тях е невъзможно да се разделят ястията .
Как да останем здрави сред заплахите, които ни чакат на обществени места, на работа и у дома? Може би имате тайни. Споделете в коментарите!