Начало ВЕСТИ България получи звучен шамар навръх националния си празник! Цял свят гледа, вижте...

България получи звучен шамар навръх националния си празник! Цял свят гледа, вижте издънката!

94

Днес всички българи в страната и по света отбелязваме националния празник на България. Навършват се 140 години от Освобождението на страната ни от турско робство.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война,

започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3-ти март е обявен за Национален празник.

Празникът на Освобождението на България – 3 март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното народно събрание отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани.

Две години след Освобождението, през 1880 г., 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II.

От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество.  Към тези и безчет други редове, посветени на славната за всеки българин дата, трябваше да води днес картинката от 1 страница на световната търсачка Гугъл. Но кликването върху трикольора дори на разсъмване, т.е. повече от 6 часа след полунощ, отвеждаше потребителите към празника 8 март – Международния ден на жената. Също хубав празник, но все пак 5 дни по-късно.

При всяко значимо събитие, към което иска да привлече вниманието на потребителите си, търсачката Гугъл променя логото си. Шестте букви са стилизирани или вмъквани в картинка, посветена на някоя годишнина или личност, пише Блиц. Наричат тези картинки Google Doodles или иначе казано – драскулките на Google. Търсачката отбелязва и националния празник на България, и 24 май – деня на българската култура и на славянската писменост, откакто мина и на кирилица. Днес обаче картинката е пълна издънка.