Начало ВЕСТИ Дискусия в ефир: Герой или престъпник е д-р Димитров за убийството на...

Дискусия в ефир: Герой или престъпник е д-р Димитров за убийството на Плъха

66
Сподели

Подробностите, че оръжието на д-р Иван Димитров е било незаконно, не променят казуса, че човек трябва да може да пази себе си, живота си и честта си. Хората трябва да имат възможност по закон да защитят себе си и притежанието си и да имат с какво да го сторят. Това заяви в „Часът на Милен Цветков“ журналистът Калин Манолов.

По повод това, че е имало молба от лелята на Иванов, живееща в същата сграда, да се звънне на полицията, журналистът заяви: „В такива състояния човек не реагира рационално. Искам да избягам от конкретиката, преди години имаше множество подобни ситуации. Неправилно казвате как да тълкуваме случая. Законът за дефиницията на неизбежна отбрана дава възможност за много субективни тълкувания. В крайна сметка вие не можете да предвидите какво ще ви се случи“.

„Спекулираме с жената на човешкия живот. Вашата собственост е част от вашия живот. Защитата на тази собственост е защита на част от вашия живот. Оправдвам всеки, който се защити по какъвто начин успее, и пледирам да имаме тази възможност по закон и законът да е така написан, че да изключва всички субективни възможности“, добави Манолов.

Адвокатът Димитър Стоянов, който също беше в студиото, заяви: „Законът в момента дава на гражданите правото да се отбраняват. Това е митологема. Законът не казва нищо за същите средства. Законът казва, че средствата трябва да са съответни на заплахата. Всичко ще се прецени в рамките на производството, което ще се развие. Има случай, който не се коментира въобще – проникването с взлом в жилището. Този случай 2006 г. опитаха да го махнат. Тогава бях народен предсатавител и с гласа си не позволих това да се премахне. Тоест и сега, ако проникне в дома ни, можем да направим каквото се наложи, за да предотвратим случая, докато той е в дома ни“.

„Ако това, което г-н Манолов казва, стане реалност, ако в рейса ви преджобят, може да си извадите пистолет и да го застреляте. Не може да се конкретизира твърде много, понеже стиганхме до абсурди на конкретизацията, както през 90-те. Една от хипотезите е за нападението нощем, т.е. сега, ако ви ударя един шамар, може ли да ме убиете, понеже е нощ?!“, запита адвокатът.

„Дали е престъпник или герой д-р Иванов, това ще го установи съдът. Че е герой за много, това е несъмнено. Въпросът е защо на този обикновен човек му се наложи да е герой
или престъпник и чия е грешката“, запита още той.