Начало ВЕСТИ Жертва на Жоро Плъха разказа как е оцеляла по чудо при среднощно...

Жертва на Жоро Плъха разказа как е оцеляла по чудо при среднощно нападение на бандита

85

Спаси ни това, че спяхте. Извадихме късмет, че не се събудихме. Това ми го каза дори полицаят. Това заяви Милена Петрова, станала жертва на застреляния бандит Жоро Плъха.

Заедно с нея същата вечер са обрани още няколко семейства, а крадецът е бил хванат от униформените. „Преди 8 години през лятото на 2010 година бях летен отпуск.

Върнах се от море в Равда и през последните два дни реших да отида при вуйчо и вуйна. Домът им за мен беше символ на сигурност. Това е голяма ирония. Къщата се намира в Асеновград. 

Той я влязъл, докато спя, само в стаята където бях аз. Взел е бижутата на вуйна ми и моя служебен телефон“. каза потърпевшата.

„Сравнително бързо мина съдебното дело. Млад съдия от Асеновград му каза, че му дава 4 години при първоначален строг режим. После се обърна към Джевизов и му каза: „Ако много ти хареса, следващият път ще е по-тежка“, спомни си Петрова.

„Само комарникът на терасата беше отворен. По нищо друго не личеше, че е влизано“, добави тя.

Журналистът Слави Ангелов също бе в студиото с нея. Той обясни, че днес ще станат ясни много неща. „Не е ясно дали Иван Димитров ще бъде освободен. Има много неизвестни, които може да се окажат не в негова полза. Всеки детайл е важен, за да се разбере дали става опит за неизбежна самоотбрана“, заяви експертът.

Той добави, че например, ако се влиза в жилище, където вратата е отворена и се краде от него, то това не е с взлом и не може никой да бъде съден за това. „Важно е дали Димитров е открил огън на стълбището или вътре в къщата. Всичко има значение„, отново подчерта той.

„Не знам защо постоянно търсим баланс и искаме да защитаваме насилника, а не жертвата. Законът не е достатъчно ясен и дава много за тълкуване от страна на съдиите, което за страна като нашата, не е добре“, каза Слави Ангелов и добави, че според него трябва всеки човек да получи правото да се защитава, ако се проникне в дома му.

„Стига да мога да отвърна, ако някой е влязъл в дома ми, винаги бих, без значение с какво“, коментира Аделина Радева.

„Престъпниците са много сърцати и могат да бъдат много опасни. Така като гледам този мускулест бандит, той е психопат„, каза Ангелов, коментирайки Плъха и добави, че наистина е важно да се дадат повече права на жертвите за защита./Блиц