Начало ВКУСНО Как се прави перфектното палачинково тесто. Ето точните пропорции, с които ще...

Как се прави перфектното палачинково тесто. Ето точните пропорции, с които ще направите най- вкусните палачинки

360

Палачинковото тесто е старо изкуство. След като човек се е научил да загрява плоски камъни, сигурно почти веднага е открил колко е приятно да пържи палачинки върху тях.

В днешно време не са много гастрономичните изкушения, които биха могли да се сравнят с мириса на пържено палачинково тесто,

без значение дали са като обикновени палачинки, като йоркширски пудинг във фурната или като пърженки в старинен тиган.

 

Как се пържат палачинки

Мирисът на палачинки и гофрети привлича парижани и туристи, които се надпреварват да купуват палачинки със захар и лимон, пълнени с мармалад и шоколад. Палачинките със солен пълнеж също са популярни.

Идеалната френска палачинка – толкоз тънка, че е не може да бъде да се подхвърля – се прави сравнително лесно. Нужен ви е само тиган с равно дъно. Тиганите с дебело дъно са подходящи, тъй като в тях можете да правите и по-дебели палачинки, и пърженки. В тиган с тънко дъно те прегарят.

Легенда е, че човек е необходимо да има отделен тиган за палачинки, отделен за омлет и друг за всякакви пържени неща. Тиганът, който ви служи за един вид пържени ястия, успешно изпълнява ролята си и при останалите. Тайната на добрата палачинка се крие в тестото. След като се научите да правите гладко палачинково тесто, лесно ще започнете да майсторите елегантни палачинки, засищащи йоркширски пудинги, захарни пържени и маслени блини.

 

Основно палачинково тесто

Необходими продукти:

брашно – 100 г

яйце – 1 бр. голямо

жълтък – 1 бр.

щипка сол

прясно мляко – 300 мл

олио – 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и солта в голяма купа. Направете кладенче в средата. Счупете яйцето в кладенчето, добавете жълтъка и сипете малко мляко. С тел за разбиване на яйца объркайте яйцето и млякото и постепенно привличайте тестото отстрани, като същевременно наливате мляко, докато получите палачинково тесто с консистенцията на полуразбита сметана. Разбивайте, да стане гладко, после добавете олиото. Продължете с разбиването, като добавяте останалото мляко – тестото е необходимо да стигне консистенцията на рядка сметана. Покрийте купата и оставете настрани за 30 мин, така впоследствие изпържените палачинки ще станат по-леки.

 

Палачинки с плодове

Изпържете 4 обелени и нарязани ябълки, круши или праскови в 25 г краве масло и 2-3 с.л. пудра захар, да станат светлокафяви. Напълнете палачинките и фламбирайте с 2-3 с.л. бренди.

 

Палачинки с ароматизирано масло

Разбийте 75 г пудра захар, сока и кората от 1 лимон и 1 портокал и 2 с.л. Коантро с 100 г краве масло. Охладете и напълнете палачинките. Печете на 220 градуса 5-6 мин и поръсете с 2 с.л. Коантро и пудра захар. Сложете отгоре бучици масло и поднесете.

 

Увиване на палачинки

Палачинките биха могли да бъдат увити по различен начин. Винаги ги пълнете и увивайте по така, че страната, която сте пържили от началото, да е отвън – тя винаги изглежда по-добре.

 

Фунийки от палачинки

Сгънете палачинката на две. Прегънете ръба откъм дясната ръка до средата на външния ръб. Продължете да увивате, после отворете джоб, така че палачинката да образува конус. Напълнете палачинките с пълнеж от спанак и сирене рикота и положете да легнат.

 

Триъгълници от палачинки

Размажете пълнежа от шоколад и ядки в средата на всяка палачинка, после ги прегънете на две, след това отново на две, за да оформите триъгълници.

 

Палачинкови рула

Сипете върху палачинките пълнеж от кайма и увийте на руло. Украсете с магданоз.

 

Палачинкови сарми

Сложете 1 лъжица пълнеж от скариди, объркани с гъст рибен сос в средата на палачинката. Прегънете краищата, така че да се срещнат в центъра. После подвийте върху тях горния и долния край. Украсете със скариди и магданоз.

 

Източник: За жената