Начало ВЕСТИ Страшна трагедия! Почина българката, която се задуши в чешки завод и никой...

Страшна трагедия! Почина българката, която се задуши в чешки завод и никой не защити интересите ѝ

79

Марена Георгиева, българката, която бе докарана в състояние на будна кома у нас, е починала. Тя е пристигнала в България преди десет дни, но лекарите не са могли да я спасят.

Марена заминава в чужбина поради липса на средства. Тя има болна майка в Бургас. За да й осигури по-добро лечение, решава да работи в Чехия.

Случаят на жената е особено трагичен, защото така и не става ясно дали българските власти са направили всичко възможно тя да получи адекватно лечение.

Новината за смъртта на Марена бе съобщена от българката Татяна Мандикова. Тя живее в Чехия и твърди, че до последно се е грижила за болната жена, която е била в състояние на будна кома от 13 февруари 2017 година. Тя заминава за Чехия, след като е сключила договор за работа с агенция за наемане на работници „Амбосели” на 3.2.2017 год. за една година, и е започнала работа в завод „Боргерс” в гр. Рокицани. В завода е отработила само 4 дни. По време на работа й прилошава, нарушава се дишането й, след което колеги я отвеждат в общежитието.

„Състоянието й се влошава и повиканият координатор на работодателя я отвежда в градската болница. В ареала на болницата Марена загубва съзнание, като се мъчи да поеме въздух в състояние на сърдечна недостатъчност. Лекарите успяват да нормализират сърдечната дейност и Марена е била транспортирана до Университетската болница в гр. Пилзен. Оттогава насам, обаче, жената е с тежко нарушено съзнание, в т.нар. „вегетативно” състояние – кома“, разказва Татяна Мандикова.

Според лекарите причината за това е алергична реакция на изоцианати (материал, с който се работи в завода „Боргерс”) с тежък бронхоспазъм, тежка дихателна недостатъчност и последващо внезапно спиране на кръвообращението.

Татяна Мандикова твърди, че се опитала да наеме адвокат, който да защити интересите на българката, но поради липса на пари това не е станало и накрая се стига до решението Марена да бъде прехвърлена в България – нещо, което е влошило състоянието й. Не е ясно и защо не се е намесил никой от българска страна в сложния казус.

Не е ясно и защо не е потърсена отговорност от завода, където се е стигнало до трагедията, както и от агенцията, наела Марена.

По случая в Чехия не се води разследване.