Начало ВЕСТИ Това е вече прекалено! Нов звучен шамар за България, но този път...

Това е вече прекалено! Нов звучен шамар за България, но този път дойде от съседите навръх националния ни празник!

76

Външно министерство поиска обяснения от генералния консул в Одрин Васил Вълчев относно решението му да отмени празничната културна програма на 3 март.

В съобщение се казва, че ведомството не е съгласувало произнесената пред гостите реч на Вълчев и отмяната на участието на български танцов състав..

Във връзка с медийни публикации относно отбелязването на Националния празник 3 март в Одрин, Министерството на външните работи заявява, че не е съгласувало речта на генералния консул Васил Вълчев и отмяната на участието на танцовия състав.

Генералният консул в Одрин аргументира решението си с факта, че на 3 и 4 март в Турция са били отменени всички културни прояви в памет на загиналите на 1 март турски войници в операция “Маслинова клонка”, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии. Според обясненията на Васил Вълчев, цитирани от външното ведомство,

той решил да отмени културната програма съгласно дипломатическия протокол и призовал за минута мълчание в памет на загиналите в Сирия турски войници, а по отношение на боевете на Шипка призовал единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници.  Предстои всички обстоятелства да бъдат изяснени в следващите дни в тясна комуникация с българския консул в Солун Васил Вълчев, съобщават от ведомството на Екатерина Захариева.

Оттам припомнят, че в посолството ни в Анкара е бил проведен прием на 1 март с представителство на най-високо ниво от приемащата държава начело с вицепремиера Фикри Ъшък.  В Генералното консулство в Истанбул на 2 март близо 600 души са уважили тържествата по случай националния ни празник, които завършиха с голямо хоро./bradva.bg