Начало ВЕСТИ Това ли е най-голямата конспирация? Американски професор излезе със сензационна версия, че...

Това ли е най-голямата конспирация? Американски професор излезе със сензационна версия, че Кенеди е убит от… (ВИДЕО)

71

Убийството на американския президент Кенеди е една от най-големите загадки в историята.

Макар и разследващите да сочат като извършител Лий Харви Осуалд, много хора смятат, че той е просто жертва на много по-голяма конспирация.

През годините са лансирани различни версии, включително и тази, че комисията, разследваща престъплението, е манипулирала доказателствата.

Дали е крила истинския убиец? И може ли това да е съпругата на президента Джаки Кенеди?

Според професор Джеймс Фетзер, който е автор на книга за убийството на американския президент, не може изстрелът да е бил произведен от Осуалд.

„Според официалната информация на комисията Лий Осуалд е уцелил два пъти от три изстрела, които е произвел за шест секунди от оръжие, което не би могло да остави подобни следи на главата на президента. Няма как с италианското оръжие Carcano да са направени толкова бързи изстрели“, твърди професорът и разкрива, че раните по главата на Кенеди свидетелстват за изстрел, произведен от непосредствена близост.

Разследващата комисия е обявила, че президентът е уцелен отзад, макар, че начинът, по който е ранен той, говори за куршум, изстрелян отпред и излязал от задната част на главата. Над 40 свидетели съвпадат в твърдението си, че следата отзад на черепа е била с големината на топка, но фотографиите от аутопсията не потвърждават това. Според Фетзер именно тези факти говорят за фалшифициране на разследването.

Главното доказателство за подобни твърдения е видеото на Абрахам Запрудер, който снима визитата на Кенеди и успява да хване и самия атентат. Филмът е иззет веднага и години наред не вижда бял свят. Сега, обаче, се разпространява от любителите на теории на конспирацията. Те твърдят, че на кадрите се вижда именно как първата дама Джаки Кенеди стреля. Според тях тя се навежда към мъжа си, а след стрелбата крие предмет в седалката на автомобила.

Филмът е обект на любители на теориите, които смятат, че първоначално е бил фалшифициран, за да се скрие истината. Те дават за пример и последните думи на Джак Руби, който убива Лий Осуалд и в затвора умира от рак.

„Светът никога няма да разбере истината за атентата и с други думи моите истински мотиви. За нещастие хората, които спечелиха от това убийство и имаха силен мотив да ме поставят в тази ситуация никога няма да позволят истината да излезе на бял свят.“

След изтичането на законовия срок бяха разсекретени над 3000 документа от атентата срещу Кенеди. По настояване на тайните служби, обаче, някои от доказателствата така и не бяха показани и все още са пазени в тайна./Блиц