Начало ВЕСТИ Георги Рачев прогнозира катастрофа заради разлика 40 градуса или жега от Африка...

Георги Рачев прогнозира катастрофа заради разлика 40 градуса или жега от Африка носят нежните красавици „Верене“ и Юлия“

96

Ударното затопляне, което очаквахме 2-3 март, не се случи. Всичко стана постепенно. В България наводнение от снеготопене заради високи температури не може да се случи. Може да има само разливи на реки. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ климатологът Георги Рачев.

„Снегът бавно и постепенно ще се стопи през следващите дни. Всички тези нежни красавици – циклоните „Верене“ и „Юлия“ ще се движат все в северна посока. В неделя и понеделник температурите ще достигнат 20 градуса“, каза той.

„В Африка вече е топло – около 32 градуса и тази топлина ще достигне и до нас. Вървим към топло време. Валежи в понеделник в късния следобед може да има превалявания. На изток ще си стане топло. После ще дойде малко по-хладен въздух, който ще стабилизира снеготопенето“, заяви климатологът.

„Не виждам нищо катастрофално в следващите дни. Заради снеготопене или валежи не би трябвало да станат проблеми“, завърши Рачев.

Аделина Радева се пошегува с климатолога дали не е време да започне да раздава извинителни бележки заради рязката и голяма температурна разлика. „Преди дни беше минус 20 градуса, а сега плюс 20. Това са 40 градуса разлика. Трябва да ни давате вече извинителни бележки. Чувала съм, че се отразява много зле на здравето“, поде тя.

„Прекалено много ще трябва да раздам“, отвърна климатологът.