Начало ЗДРАВЕ Нека достигне до всички! Всички ядем това, а то ни трови –...

Нека достигне до всички! Всички ядем това, а то ни трови – може де причини най-тежката болест!

49
Сподели

Използването на консерванти и добавки от страна на производителите на хранителни продукти, трябва да бъде забранено със закон и да се предвижда затвор за нарушения, гласят мнения на потребители, заради опасните храни на пазара.

Зачестилите случаи на рак, както и все по-опасните консерванти, които се откриват в храната, застрашават живота и здравето дори на най-малките. Последните проучвания сочат, че дори едни от най-популярните храни като майонезата, ако не е направена както трябва, може да доведе до сериозни заболявания, предава lekuvai.bg.

На опаковката на продуктите пише, че съдържат яйца, оцетна или лимонена киселина, мазнина и други добавки, но се оказва, че в действителност описаните продукти ги няма.

Асоциация „Активни потребители“ изнесе стряскащи данни за съдържанието на майонезата. Оказа се, че яйца, олио и лимонена киселина в нея няма, но за сметка на това можете да откриете в изобилие гума, консерванти, както и някои добавки, които не само не са полезни за здравето, а са предпоставка за сериозни заболявания. А в някои страни са обявени за отрови и консумацията им се смята за животозастрашаваща.

Богомил Николов от „Активни потребители“ допълни, че в продуктите масово се използват емулгатори като гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), за да могат да се смесят олиото и водата. „Явно тези съставки са по-евтини за потребителите, отколкото да сложат повече мазнина“, казва още той. Само за справка, в Русия се говори за забраняването на добавка Е412, тъй като в нея са открити токсични вещества като диоксин и пентахлофенол, които застрашават здравето и причиняват аномалии в организма.

FDA пък го забрани, тъй като вреди на стомаха и червата. В същото време Е415 се използва най-масово в петролната индустрия, а работници, които го произвеждат често страдат от респираторни заболявания заради него. И отново само за справка FDA — (Агенцията по храните на САЩ) отново е забранила използването на тази добавка в детските храни, тъй като веществото е потенциално опасно за бебета и може да предизвика некротизиращ ентероколит.

В някои щати използването й пък е напълно забранено, тъй като се смята за опасна за здравето и на обикновените хора.

А ако вие искате да си направите майонеза в домашни условия, класическата рецепта е яйца, олио и малко лимонтузо или лимонов сок. Друг вариант е да смесите прясно мляко с олио или зехтин и лимонена киселина и да бъркате с миксер, пасатор или блендер, докато се получи хомогенна смес. Добавяте сол по желание и лимонена киселина на вкус и получавате перфектна майонеза. При това доста по-здравословна от предлаганата на пазара.

Как да си приготвим домашна майонеза?

Необходими продукти:

1 яйце
8 с.л. олио
щипка сол
щипка лимонтозу или 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:

Сложете всички продукти в буркан или в друг подходящ съд за разбиване
Сложете пасатора, като гледате да покрива яйцето
Включете пасатора на високи обороти, като го държите ниско долу
Постепенно започнете да вдигате пасатора нагоре, без да бързате
След като се уверите, че течността е достатъчно гъста, разбъркайте добре, за да получите изцяло хомогенна смес и да не остане неразбито олио
Покрийте съда с нещо, съхранявайте в хладилник и се наслаждавайте на вкусна домашна майонеза