Начало ВЕСТИ Нищо не може да й върне дъщерите, но след толкова години и...

Нищо не може да й върне дъщерите, но след толкова години и тази болка разкъсва душата на Фани Белнейска, гаврата е страшна

93
Сподели

 

Фани Белнейска не е получила нито лев от обезщетението, присъдено за убийството на дъщерите й

Да бъде облекчено налагането на запор върху имущество, настояват частните съдебни изпълнители.

 

Причината е, че близките на жертви на престъпления много рядко получават присъденото им от съда обезщетение, тъй като подсъдимите обикновено прехвърлят имуществото и парите от сметките си.

Изключения са случаите, в които например родители, чиито деца са били убити, получават дори минимална сума от присъдената кръвнина. Повечето не са получили абсолютно нищо, съобщи bTV.

Преди 6 години 11-годишният Пресиян от Шумен беше убит с особена жестокост заради 30 стотинки. Неговият убиец Христо Сечински е осъден на 28 години затвор. Родителите на убитото момче не са получили нито стотинка по гражданския си иск за 80 хиляди лева.

Нито лев кръвнина не са получили и родителите на убитата 23-годишна студентка във Велико Търново Вероника Здравкова. Момичето беше нападнато с цел грабеж от рецидивиста Илиян, който захвърли тялото ѝ във водите на Янтра.

Убиецът на 22-годишния Николай Йорданов от София също не е дал нито лев от определената от съда кръвнина в размер на 400 хиляди лева. Преди шест години момчето беше убито от Адриан Ангелов заради няколко пити кашкавал, които транспортирал като шофьор на фирма.

Същото е положението и в случая със сестрите Белнейски, които бяха жестоко убити през 2006 г. край Пазарджик. Осъденият за убийството Лазар Колев ще лежи в затвора до живот. Той трябва да плати кръвнина на майката на момичетата в размер на 400 000 лева. Четири години след произнасянето на последната съдебна инстанция обаче Фани Белнейска не е получила нито стотинка от убиеца на децата си.

„До този момент не е изплатено нищо. Оказа се, че няма нищо на негово име и няма какво да му вземат”, казва тя.

Фани работи на две места и сама се грижи за 15-годишната Мария, която отглежда от няколко години, след като със съпруга й я осиновиха. Междувременно обаче той почина.

„Знам, че на адвокатите доста пари са им платили. Не знам как имаха за адвокатите, а нямат за част от кръвнината. Смятам, че много неща трябва да се променят, защото някой ти убива детето, лежи си в затвора, ние ги храним. Определено на мен не ми е нужно нищо от това, което трябва да получа. Искам да изуча детето си – това, което не можах да направя с моите деца”, казва още Белнейска.

Нейният случай не е прецедент, а практика. Изключение са случаите, в които близките получават обезщетение, защото подсъдимите още по време на процеса прехвърлят имуществото си, за да избегнат плащане, обяснява частният съдебен изпълнител Георги Дичев.

„Единият вариант е в хода на делото да е освободил активите, другият сценарий е да започне да го прави, когато ние се задействаме. Въпросът е колко бързо може да блокира имущество, много пъти сме на кантар, понякога става въпрос буквално за часове”, обяснява Дичев.

За да се предотврати това, той съветва още в началото на процеса пострадалите да поискат от съда да наложи запор, а не да чакат произнасяне на последна инстанция.

Междувременно едва наскоро Министерство на правосъдието възстанови на Фани Белнейска разходите по делата срещу убиеца на двете й дъщери Росица и Христина. Тя е получила 2960 лв., след като е представила фактури за направените от нея разходи.