Начало ВЕСТИ Човечеството изгуби един от великите си умове. Ето какво ни завеща великият...

Човечеството изгуби един от великите си умове. Ето какво ни завеща великият Стивън Хокинг

143
Сподели

Починалият днес британски астрофизик Стивън Хокинг бе изключително загрижен за бъдещето на човечеството, често правейки предупреждения за нашето развитие.

Хокинг бе един от най-известните астрофизици, който от 21-годишна възраст се бори с амиотрофична латерална склероза.

Тежкото заболяване обаче не пречи на ученият да направи брилянтни изследвания в областта на космологията и квантовата гравитация, посвещавайки основното си време на изучаването на черните дупки.

„Въпреки че не мога да се движа и говоря без помощта на компютър, умът ми е напълно свободен“, заявява ученият.

Британският учен дава математическо доказателство за съществуването на Големия взрив и заключва, че веднага след него са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално.

Той изчислява и максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.

Всъщност може би най-важното откритие на Стивън Хокинг е, че черните дупки не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици – хокингова радиация.

Това лъчение се генерира извън хоризонта на събитията и фактически не носи информация за вътрешността на черната дупка. Въпреки това, лъчението показва, че черните дупки могат да се изпаряват.

Откритието на Хокинг е изключително важно за малките черни дупки – такива с размери на атом, чието бързо изпаряване би предизвикало експлозия на радиация. Теоретизира се, че благодарение на това могат да се създадат двигатели за космически кораби развиващи близка до светлинната скорост.

До края на живота си Хокинг се занимаваше с информационния парадокс на Черните дупки, опитвайки се да намери доказателство, че информацията попаднала в тях не се губи от Вселената. През 2016 г. той изказа идеята, че информацията за вътрешността на черната дупка може да се съдържа в тъй наречените „меки“ частици, съхранявани по периферията на черната дупка. Според тази теория е възможно черните дупки да са портали към други алтернативни Вселени.

„Мислех, че информацията се унищожава в черните дупки. Това е най-голямата ми грешка, или поне най-голямата ми научна грешка“, заявява Хокинг.

През 1981 година Хокинг заявява, че Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. През 1983 г. той дава математическо доказателство за тази си теза, според която макар и без граница, Вселената има краен размер във време-пространството. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения са нужни две допълнителни.

Хокинг е автор на множество научно-популярни книги, сред които „Кратка история на времето“, станала международен бестселър и направила го един от най-известните учени след Алберт Айнщайн, отбелязва АП.

Стивън Хокинг е един от най-известните атеисти, като въпреки това той е бил член и на Папската академия на науките.

„Сигурен съм, че най-простото обяснение е, че няма Бог. Никой не е създал Вселената и никой не направлява нашите съдби. Това ме води до дълбокото схващане, че няма рай или отвъден живот. Ние имаме само този живот да оценим великия замисъл на Вселената, за което аз съм изключително благодарен“, споделя ученият.

През целия си живот Стивън Хокинг е изключително загрижен за бъдещето на човечеството, предупреждавайки, че нехайството ни относно глобалното затопляне, прекомерната власт на корпорациите, безконтролното развитие на изкуствения интелект и лекомисленото ни търсене на извънземни цивилизации могат да бъдат голям риск за нас.

„Мисля, че компютърните вируси трябва да се броят като форма на живот. Мисля, че те ни казват нещо за човешката природа: че единствената форма на живот, която сме създали досега, е изцяло разрушителна. Ние създадохме живот по свой собствен образ и подобие“, заявява Хокинг.

Начин за подобряване на шансовете за оцеляване на човечеството Хокинг виждаше в идеята за превръщането ни в междупланетен вид, колонизирайки Слънчевата система и създаването на световно правителство, което да елиминира възможността от глобални конфликти, но което не трябва да се изроди в диктатура.