Начало ВЕСТИ Днес имен ден празнуват седем божи имена-Да са живи и здрави!

Днес имен ден празнуват седем божи имена-Да са живи и здрави!

384
Сподели

На 15-ти март православната църква почита паметта на мъчениците Агапий и още шестима светли мъже, посечени с меч, отстоявайки своята вяра в Христос.

Според преданието в Кесария, Палестина, започнало гонение над християните. Много християни били заловени и измъчвани, защото отказвали да се отрекат от своята вяра и да почетат идолите.

Възмутени от издевателствата на градоначалника Урбан, шестима от неговите войници, които трябвало да измъчват християните, останали потресени колко жестоки могат да бъдат хората.

Те не могли да наранят невинните християни, които били зверски измъчвани без да са извършили нищо незаконно. Затова шестимата младежи отишли при своя началник, заявили, че са християни.

Урбан започнал да ги заплашва със смърт, ако не се отрекат и не започнат да изтезават другите християни. Младите мъже отказали и били осъдени на смърт.

Малко преди присъдата да бъде изпълнена, присъединил се към тях и Агапий – виден гражданин на Кесария. И той казал, че е християнин. Всички те Агапий, Пуплий, Тимолай, Ромил, Александър, Дионисий и Дионисий били съсечени с меч.

Името Божил е славянско и означава „божи човек“.

Днес имен ден празнуват Божан, Божко, Божил, Манчо, Манол, Тотьо, Емануил. Желаем ви здраве, успехи и щастие!

 

Източник: За жената