Начало ВЕСТИ Оранжев код в неделя! Прогноза за времето по градове-Силен вятър, обилни валежи...

Оранжев код в неделя! Прогноза за времето по градове-Силен вятър, обилни валежи и поледици! Ето къде (Карта)

259
Сподели

Оранжев код за силен вятър е в сила за цялата страна, в някои области ще вали обилен дъжд, в други ще се образуват поледици. Това показва справка на сайта на НИМХ .
В 24 области на страната е в сила оранжев код за силен вятър и обилни валежи: От Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово : Ще духа умерен до силен вятър от северната четвърт и с него температурите бързо ще се понижат.
Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици.

Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 – 25 л/кв.м, в Предбалкана ще са и повече.Велико Търново, Търговище и Шумен : Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 – 35 л/кв.м. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще е със средна скорост 10 – 15 м/с и пориви до 20 м/с. Тмпературите бързо ще се понижат.Варна : Ще духа силен и временно бурен североизточен вятър – 15-25 м/с, и с него ще нахлува студен въздух и температурите рязко ще се понижават. След обяд ще има валежи от дъжд, който вечерта в северните райони от областта ще премиват в сняг. Възможни са поледици. Има условия за значителни валежи и гръмотевици. Очаквани количества между 10 и 20 л/кв.м.Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково : Ще духа силен, на пориви и бурен югозападен вятър със средна скорост 15 – 20 м/с, временно до 25 -27 м/с. След обяд ще има и валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Сумарни количества между 15 – 20 л/кв.м.Кърджали : Ще духа силен, на пориви и бурен югозападен вятър със средна скорост 15 – 20 м/с, временно до 25 -27 м/с. След обяд ще има и валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Сумарни количества между 15 – 20 л/кв.м.Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област : Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 – 35 л/кв.м. Ще духа умерен до силен северозападен вятър със средна скорост 10 – 15 м/с.

В 4 области е в сила оранжев код за силен вятър и поледици. Русе, Разград, Силистра : Ще духа силен до бурен североизточен вятър и него температурите значително ще се понижат. Ще ума валежи от дъжд, които с понижението на температурите ще преминат в сняг. Ще има условия за образуване на поледици. Сумарни количества между 20 и 35 л/кв.м, в отделни райони и повече.Добрич : Ще духа силен и временно бурен североизточен вятър – 15-25 м/с, и с него ще нахлува студен въздух и температурите рязко ще се понижават. След обяд ще има валежи от дъжд, който след обяд в северните райони от областта ще премиват в сняг. Възможни са поледици. Има условия за значителни валежи и гръмотевици. Очаквани количества между 15 и 20 л/кв.м.По Черноморието е обявен жълт код. Очаква порив на югозападен вятър до 20 м/сек.