Начало ЗА ДОМА Как се садят петунии от семена-Добавям една или две таблетки от това,...

Как се садят петунии от семена-Добавям една или две таблетки от това, затягам бутилката и готово-Душата на лятото украсява балкона!

929
Сподели

Обичам цветята толкова, колкото се страхувам да ги отглеждам.

Не всички се раждат градинари, нали. В моя случай всичко свършва на етапа на покълване на семената.

Много е тъжно, че едно или две семена могат да покълнат от цялото саше и те скоро ще умрат. Но моята приятелка  разсажда с отлично качество!

Като научих тайната, тази година реших да опитам отново да засадя любимата си петуния на моя балкон.

Петунията е душата на лятото. Сега тя стана популярна благодарение на композиции от градински цветя, които от началото на лятото до края на есента украсяват и балкони на апартаменти, офиси и уютни кафенета.

Много пъти се опитвах и не успях да се справя с петунията. Семената й покълват много дълго време. За да цъфти през юни, е необходимо да започнем да отглеждаме разсад през март. Една приятелка е засадила растението директно в земята  и е получила хубави издънки!

Ето  как да засадите петунията у дома  .

С радост споделям с вас този прост и гениален начин, така че през лятото и до края на есента ще бъдете доволни от ароматни петунии, както на бреговете на Ла Плата!

Как да засадим правилно петуния

Първо, купувате семена от евтина петуния на пазара. За кълняемост можете лесно да ви покълнат и у дома.

Ето какво ви трябва:

каквато и да е пластмасова бутилка с капачка ножици или канцеларски нож найлонов чорапогащник полистиролова пяна кокосов субстрат (по избор) клечка за зъби активен въглен домакинско фолио или пластмасова торбичка

ПРОЦЕС НА РАБОТА

Можете да вземете пластмасова бутилка с обем литър и половина, или повече. Зависи от броя на растенията, които ще бъдат в резервоара преди поставянето. Разрежете бутилката на две части и поставете горната част в долната част с гърлото надолу.

Направете малка дупка в капака за фитил. Фитилът се прави така: нарежете тънка ивица с ширина 0,5 см от чорапогащници, след което я разтегнете правилно. Това е необходимо, за да се повиши водата до корените на растението. Прекарайте фитила през отвора в капака и в гърлото на бутилката, завийте капачката. Регулирайте дължината на фитила така, че да докосва дъното на бутилката.

 

Разчупете стериопора на малки парчета и фиксирайте фитила с него в гърлото до капачката. От полистирол се прави малък дренаж.

 

Задържете с пръсти горния край на фитила, сложете пръст на бутилката до височина от около 5 см. Леко на повърхността поставете фитила като пръстен. След това, поставете още почва в бутилката, но да не достига до горния ръб, а на 3-4 см, и отново уплътнете почвата с лъжица.

 

Над пръстта може да сложите слой от кокосовия субстрат, в който се засяват семената. Това се прави, за да се защитят разсадите след появата им, от гъбични заболявания. Но това не е задължително условие.

Добре полейте пръстта в бутилката преди засаждането на семената. Взимайки семена на върха на клечката за зъби, ги посявайте в пръстта. Пет семена в една бутилка ще бъдат достатъчни. След това напръскайте с вода от пулверизатора.

Изсипете вода в долната част на бутилката. За да не се налага да я сменяте често, добавете 1-2 таблетки активен въглен. Сега покрийте горната част на бутилката с опаковъчно фолио, или просто сложете пластмасова торбичка.

За да направите семената от петуния да растат по-добре, поставете бутилката на светло място при температура 23-28 градуса. След появата на кълнове, полиетиленът може да бъде отстранен от бутилката.

 

От градинарите често чувах за процедурата по преместване на растенията в по-големи контейнери, след появата на първите истински листа. В този случай не се изисква поливане.

Сега знаете как да засадите семена  от петуния с лекота и дори да спестите място на прозореца.

Ако направите всичко правилно, то от май месец, петунията може да бъде засадена в саксии за цветя, контейнери или цветни лехи.

Опитайте по този начин да засадите най-малко няколко растения от евтини семена. Въведете в секцията с коментари за вашето преживяване: Беше ли този метод успешен, хареса ли ви? И знаете ли, че  аромата на петуния плаши комари  и други насекоми?

Не губете време и това семе вече, за да може май месец да ви посрещне с ярките цветове на разцъфналата петуния. Желая ви успешни издънки и буен цъфтеж на вашите растения!

 

Източник: За жената