Начало ВЕСТИ Отново ни пробутват кашкавал и сирене БЕЗ МЛЯКО! Ето кои са опасните...

Отново ни пробутват кашкавал и сирене БЕЗ МЛЯКО! Ето кои са опасните продукти, с които тровят нас и децата ни

144
Сподели

В три вида сирене и два вида кашкавал, продавани в търговската мрежа у нас, е установено наличие на немлечни мазнини.

Това става ясно след направени проби от сирене, кашкавал, масло и кисело мляко през изминалата година, съобщава Дарик. 4

Предприети са мерки за изтегляне от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи продукти.

Вече втора година по инициатива на дирекцията „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ) комисия от представители на агенцията,

Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисията за защита на потребителите правят внезапни проверки в търговската мрежа, като на произволен принцип взимат проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни продукти, които изследват.

Целта е да се установи дали се спазват изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини, съобщават от БАБХ, цитирани от БТА.

По предварително споразумение всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване.

През изминалата година са взети общо 169 проби от следните храни: 98 бр. сирене; 46 бр. кашкавал; 17 масла и осем броя кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е установено, че в пет от тях е имало наличие на немлечни мазнини (в три проби сирене и в две проби кашкавал), което е 2.96 процента установени несъответствия.

За констатираните несъответствия са предприети мерки за изтегляне от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. На нарушителите са съставени и връчени актове за установяване на административно нарушение. Проверките продължават и през 2018 г., като на продуктите се прави и физико-химичен анализ за съдържание на мазнини, вода и други показатели.