Начало ВЕСТИ Лъснаха връзки на „Инерком“ на Гинка Върбакова със Софийската митрополия! Вижте какво...

Лъснаха връзки на „Инерком“ на Гинка Върбакова със Софийската митрополия! Вижте какво обявиха току-що!

104
Сподели

Софийската митрополия потвърди официално, че има подписан предварителен договор с дружеството „Инерком“ на Гинка Върбакова, която купува активите на ЧЕЗ.

Не се потвърждава или отрича обаче информацията в медии, че става дума за договор за наем на занижени цени на разположен в идеалния център на София имот на митрополията.

Твърди се, че според договора, подписан от съпруга на Върбакова – Славчо Върбаков, „Инерком“ трябва да получи помещения с обща площ 2774 кв. метра на цена 8,5 евро на квадрат на площад „Св. Неделя“.

От съобщението обаче става ясно, че патриарх Неофит е бил в течение на деловите отношения с „Инерком“, но е поверил подписването на договора на Браницкия епископ Григорий.

Публикуваме го без редакторска намеса:

„По повод на обществен интерес в средствата за масово осведомяване относно делови отношения между Софийската света митрополия и „ИНЕРКОМ“ ЕООД заявяваме:

1. Българската православна църква – Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.

2. Страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ – БП като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление.

3. На 22.12.2016 г. е подписан предварителен договор за наем и споразумение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си епископ Браницки епископ Григорий.

4. Предварителният договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия.

5. Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с „ИНЕРКОМ“ ЕООД.

6. Епархийският съвет на Софийската света митрополия, ръководен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с „ИНЕРКОМ“ ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ – БП.“

Източник: bradva.bg