Начало ВЕСТИ Синоптиците от НИМХ към БАН обявиха прогнозата си за целия април! Ето...

Синоптиците от НИМХ към БАН обявиха прогнозата си за целия април! Ето какво ни чака

159
Сподели

Пролетта вече е тук, а месец април ще редува дъжд и слънце. Очаква ни един нормален пролетен месец, обяви дежурният синоптик в БАН Мариана Попова пред Нова телевизия.

Слънце и високи температури ще се наблюдават през месеца, но дъждът също няма да бъде забравен.

„На първи в неделя очакваме студен атмосферен фронт, който малко ще понижи температурите, има опасност от валежи“, посочи синоптикът.

За днес пък очакваме много високи температури. Първата половина на месеца ще бъде с по-високи от обичайните градуси.

„Има вероятност за превалявания за Великден, ще има слънце на места ще има и превалявания“, коментира още г-жа Попова 15-20 градуса ще удря живакът през деня. Към средата и края на месеца ни очаква по-пролетен тип с условия за слънце сутрин и с превалявания с температури близки до обичайните.

Най-ниските температури през април ще са между минус 1° и 4°, а най-високите – между 28° и 33°, прогнозира Марияна Попова.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 9 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 43 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 23 мин. и залязва в 20 ч. и 25 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 2 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 8.04 – последна четвърт, 16.04 – новолуние, 23.04 – първа четвърт, 30.04 – пълнолуние.

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°. Опасност от слани съществува през целия месец.

При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30°-34°. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9° и 11°, а за планините – от минус 5° до 2°.

Най-ниските температури през април ще са междуминус 1° и 4°, а най-високите – между 28° и 33°. Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

На 1.04 през страната ще премине студен атмосферен фронт и температурите за кратко ще се понижат. Ще има и валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и вероятността за валежи е малка. Ще се установи югозападен пренос и отново бързо ще се затопли.

През повечето дни от първото десетневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Около Великден обаче ще се увеличи вероятността за превалявания, а в самия край на десетдневието и темпертурите ще се понижат.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до средните за периода. Времето ще бъде променливо, ще има и превалявания, на места с гръмотевици. В периода 15-18.04 има вероятност за обстановка с по–повсеместни и временно интензивни валежи. В отделни дни, при ясно и тихо време, сутрешните температури ще остават близки до 0° и има опасност от слани.

И през третото десетдневие по-вероятно е да се запази динамиката на атмосферата. Остават условията за валежи, предимно в следобедните часове, краткотрайни, с петнист характер и различна интензивност, на места придружени и от гръмотевици. Повече слънце ще има до обяд. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки до обичайните./Блиц