Начало ВЕСТИ Руският посланик в Лондон посочи организатора на отравянето на Скрипал

Руският посланик в Лондон посочи организатора на отравянето на Скрипал

103
Сподели
Руският посланик във Великобритания Александър Яковенко в интервю за НТВ нарече „случая Скрипал“ провокация, осъществена от британските спецслужби.

„Отказват се от всякакво сътрудничество с нас, не предоставят никакви факти. Това води до заключението, че това е провокация на спецслужбите“, казва дипломатът.

Яковенко отбелязва, че Великобритания сега е в много трудно положение по две причини. Първата е излизането от ЕС.

„Ако обърнахте внимание, когато в Брюксел се приемаше декларацията за Скрипал, темата Brexit изобщо не звучеше. А точно по това време се приемаха договорености за по-нататъшните преговори между Великобритания и страните от Евросъюза. Тоест тема отиде в сянка и британците не разбраха, че всъщност са приели всички условия на ЕС“, заяви Яковенко.

Вторая причина, по думите на посланика е свързана с „ролята на Британия в западния съюз“. След утвърждаването на концепцията за национална сигурност Лондон взе курс на лидерство по въпросите за сдържането на Москва.

„Но за да бъде сдържана Русия е необходим повод, нужна е мощна провокация. И за да бъде подкрепяна тази позиция от народа и от парламента, спецслужбите правят тази дивашка провокация“, обяснява посланикът.

Той обаче отбелязва, че Лондон няма да успее да засекрети информацията по „случая Скрипал“. „Аз съм уверен, че Русия няма да изпусне британците да се измъкнат от правното поле и ще им се наложи да отговарят. В момента посто избираме методиката по кой път да тръгнем“, казва в заключение дипломатът.