Начало КЛЮКАРНИК Снимките, които Марк Зукърбърг не иска да видите…

Снимките, които Марк Зукърбърг не иска да видите…

155
Сподели

Фотограф, който снима Марк Зукърбърг на улицата, твърди че компанията му Фейсбук го обвинила в намеса в личния живот на шефа. Ник Стърн заснел милиардера през април 2011 г. как разхожда кучето си и събира отпадъците му в найлонова торбичка.

Малко след това на същата улица го настигнали хора от охраната във Фейсбук и го помолили да отиде с тях до централата в Пало Алто. Когато пристигнал там, бил обвинен в нарушаване на личния живот на Зукърбърг и му казали, че трябва да престане да го следи и фотографира, пише Дейли Мейл.

Пред английския таблоид Стърн коментира: „Иронично е точно Зукърбърг да стигне толкова далеч, защитавайки собствения си личен живот, а в същото време този на 50 милиона души в собствената му социална мрежа, да не му е приоритет.

Никога не съм нарушавал правото му на личен живот, само го снимах, докато беше на обществено място и вършеше нормални неща като разхождане на куче. Той е обществена личност, хората се интересуват от него,“ обяснява Стърн.

„Когато дойдоха от охраната, бях в шок. Няколко минути, след като снимах как събира отпадъците от кучето си, се приближиха до мен и ми казаха, че трябва да дойда в централата на Фейсбук. Не ме питаха кой съм. Когато стигнахме до паркинга, ме упътиха към офиса на Деби Фрост, която е шеф на връзки с обществеността и с Джонатан Тав, който е от ПР отдела,“ разказва фотографът.

„Беше ми казано, че личният живот на Зукърбърг и тези около него е неприкосновен и трябва да остане такъв и, че нямам право да го следя и публикувам разни неща за него,“ продължава той.

„Не ми отправиха конкретни заплахи, но беше страшно. Снимките ми имаха за цел да покажат на хората, че дори и да е милиардер, той почиства след кучето си, така че всички трябва да го правят.“

В момента Фейсбук и „Кеймбридж Аналитика“ са обвинени за нарушаване на личните данни на над 50 милиона души.