Начало ВЕСТИ Важно! Ето какви са правилата за получаване на втора пенсия

Важно! Ето какви са правилата за получаване на втора пенсия

152
Сподели
Средно по 3000 лева за втора пенсия е натрупал всеки работник до момента. Първите, които ще получат втора пенсия са тези, които ще се пенсионират през 2021 г. А до няколко месеца трябва да се реши как ще се изплащат сумите, предава Нова тв.

Лиляна е на 53 години. Натрупала е общо над 30 години трудов стаж. Признава, че никога не е проверявала колко точно  е събрала за втора пенсия.

„Мен ме интересува само колко ще взема на момента, за да си гледам децата и да си гледам себе си. Остават ми толкова години – я доживея, я не”, казва Лилия Йософова, шивачка.

Право на допълнителна пенсия има всеки, роден след 1 януари 1960 г. Според статистиката средно, натрупаната сума към момента е около 3000 лева на човек. Пенсионните дружества обаче, твърдят, че реалната сума е доста по-голяма, заради така наречените „мъртви души” в списъците.

„Прилагайки реалният брой лица, средната сума ще е 30- 40% по-висока”, обяснява Даниела Петкова, председател на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания.

Изплащането на първите допълнителни пенсии започва през 2021 година. Все още обаче има неясноти – как ще се получават парите, твърдят работодатели.

„Промени трябва да има и е време те да бъдат приети, защото на първите хора времето им е дошло”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Вариантите са три. Обмисля се, с навършването на 60 години да имаме право да изтеглим цялата сума. И още можем  да разсрочим във времето или да я получаваме – пожизнено и да се наследява.

„Когато придобият право на пенсия, ние държим да се разпореждат свободно с парите си, защото те са техни. Това са частни пари и никой не би трябвало да се меси на хората, включително ако искат да ги похарчат наведнъж”, добавя Даниела Петкова, председател на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания.

Окончателно промените трябва да станат ясни до няколко месеца, защото време няма, категорични са експертите. Вече се знае и кой ще бъде първият българин, получил втора пенсия.

А общо натрупаните средства във всички фондове са около 13 милиарда лева.