Начало КЛЮКАРНИК Почернените Катя и Здравко от Дует Ритон проговориха през сълзи за огромната...

Почернените Катя и Здравко от Дует Ритон проговориха през сълзи за огромната загуба: Благодаря, че го познавахме

190
Сподели

„Тончо винаги пишеше конкретно за даден певец или певица. Беше характерно, че той не пишеше просто музика, а познаваше характерите  ни. По този начин влизаше под кожата предварително. Още преди да сме седнали на пияното.

Той усещаше какво може един изпълнител.“

Това заяви включвайки се по телефона в ефира на „Здравей, България“ Васил Найденов по повод на тъжната вест за смъртта на композитора Тончо Русев. „Изключителен музикант е, а и инструменталист.

Неговата музика е изключително българска. Тя е адресирана до всеки един от българите. Музиката на Тончо остава във времето“, каза той. „Телефонна любов пях преди дни в Лондон. Публиката стана на крака. Тези аплодисменти не са за мен само, ами и за Тончо.

Той измисли дуетът ми със Силвия Кацарова – „Огън от любов“. Песните му са много силни като емоции. Всеки един от нас му казваше Маестро и наистина остава в сърцата на хората. Това е най-важното признание за един човек – имало е смисъл да съществува. С много от песните му съм печелил конкурси“, призна още естрадната легенда.

„Изпращам го с думите „Бог да те прости, маестро““, завърши той. В студиото бяха Катя и Здравко от „Ритон“ и двамата облечени изцяло в черно. „Познавахме го от 42 години. Той е най-важният човек, за да сме заедно толкова време. Както Васил каза, Тончо ни познаваше, затова ставаха хитове.  Сигурно е имал слабост към изпълнител, но не му личеше“, каза Здравко.

„Той ни запозна, беше ни неофициалният продуцент“, заяви Катя и добави, че Точно винаги е правил музика по вече готово стихотворение: „Винаги е казвал – нотите идват, след като видя думите“.  Двамата признаха, че преди последния им концерт са се чули с Тончо и той ги е помолил да посветят негова песен на жена му Елена. „Не се разплакахме, но ни стана много тъжно. Той вече беше много болен“, каза Здравко.

„Благодаря, че го познавахме“, заяви на изпроводяк Здравко, а Катя просто обели „Светла му памет“.