Начало ВЕСТИ През уикенда ще стане страшно! Магнитни бури докарват инфаркти и инсулти

През уикенда ще стане страшно! Магнитни бури докарват инфаркти и инсулти

183
Сподели

Геомагнитни бури ни тормозят от няколко дни и ще продължат да ни влияят до петък включително. Плазмените частици от последното слънчево изригване са достигнали Земята и това е причината за смущенията, пише Труд бг.

Над България те са отчетени още в сряда през нощта между от 0 до 3 ч. За 24 часа скоростта на слънчевия вятър около Земята под влияние на “дългоживуща слънчева магнитно активна област” е нараснала от 450 км/с до около 570-580 км/с. Вчера тя бе приблизително 570 км/с и се очаква да мине 600 км/с, сочат данните на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг към БАН. Във връзка с това най-интензивнище бъдат “изригванията” в петък, когато почти през целия ден ще се отчитат малки магнити бури, показва прогнозата на gismeteo.com. Бурище има и днес в часовете до обяд. Учените очакват те да са със средна мощност.

На хората, реагиращи остро на магнитните бури, се препоръчва да се въздържат от алкохол, мастни, пикантни и солени храни. Освен това е добре да се пият много течности, като акцент да се постави на слаби чайове, плодови напитки и вода. Не бива да се прекалява с физическото натоварване и с кафето. Вместо това се препоръчва да се прекарва време на открито и да се почива при възможност. Учените успокояват, че обстановката все пак се нормализира и няма условия за нови слънчеви изригвания по посока на Земята в следващите дни.

Медицински изследвания, публикувани в авторитетното научно сп. „Строук”, показват, че в дните с магнитни бури се засилва вероятността от инфаркти и инсулти. Ако пациентът има високо кръвно и нарушение на целостта на кръвоносните тъкани, може да получи сърдечен или мозъчен удар, обяснява д-р Цветан Ценков. Според него не е случайно, че процентно сърдечните и мозъчните удари са повече при климатично стресови ситуации – бури, урагани, гръмотевици. Лекарите спорят дали има смисъл да се избягва ходенето на открито в такива дни. Според едната теория на хората с пейстмейкър им е забранено да излизат навън по време на магнитни бури. Същото важи и за тези с високо кръвно, нарушения на сърдечната дейност и психически болните. Другата гласи, че магнитното поле не може да се избегне.