Начало ВЕСТИ Изненадващо: Ердоган свиква избори

Изненадващо: Ердоган свиква избори

65
Сподели

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че на 24 юни тази година в страната ще се проведат предсрочни парламентарни и президентски избори.

Той изтъкна „ускоряване на развитията в Сирия“ и необходимостта от бързо взимане на „важни решения“ за икономиката, за да аргументира изтеглянето на изборите.

Ердоган се срещна с ключовия си съюзник и лидер на главната националистическа партия на Турция за преговори относно провеждане на предсрочни избори през август. Девлет Бахчели, който оглавява Партията на националистическото движение (ПНД), призова правителството да не чака 3 ноември 2019 г. за провеждане на президентски и парламентарни избори. Бахчели, който е лидер на ПНД от 1997 г., е изиграл важна роля в някои от ключовите моменти в съвременната история на Турция.

Бахчели заяви пред депутатите на ПНД, че изборите трябва да се проведат на 26 август 2018 г. Това беше изненадващо, тъй като правителството, водено от Ердоган, многократно настояваше, че няма да има предсрочни избори.

По-късно след среща с Бахчели Ердоган обяви 24 юни 2018 г.

Висшата избирателна комисия ще започне незабавно подготовка за тези избори, заяви Ердоган.

По график президентските и парламентарни избори в Турция бе предвидено да се състоят едновременно на 3 ноември 2019 г. Преди това са предвидени местни избори през март същата година.

Президентските и парламентарни избори, които ще бъдат на една дата, са ключови, тъй като след произвеждането им ще влязат в сила повечето от конституционните промени, засилващи пълномощията на държавния глава, приети на референдум през април 2017 г.

Тези конституционни промени ще позволяват на Ердоган да се кандидатира за още два президентски мандата по пет години. Ердоган, който е на 64 години, е на власт в Турция от 2003 г. – първо като премиер (до 2014 г.), а след това като президент, припомня АФП.