Начало ВЕСТИ Патриарх Неофит е в реанимацията! Не пускат при него дори най-приближените му!

Патриарх Неофит е в реанимацията! Не пускат при него дори най-приближените му!

111
Сподели
Патриарх Неофит е приет в реанимацията на „Токуда“. Светейшият е намерен припаднал от обслужващия персонал, съобщиха от Софийската света митрополия, информира „Монитор“.

Той е откаран в здравното заведение около 14,30 ч. днес, но не ясно точно кога е припаднал. Все още лекарите в болницата снемат диагнозата му. Към момента състоянието му е стабилизирано. Критичният момент е овладян и Светейшият е в съзнание. Контактен е. Независимо от това лекарите не допускат при него дори най-приближените му от обслужващия персонал.

Владиците от Светия Синод са забранили категорично на лекарите от болницата да предоставят каквато и да е информация за състоянието на дядо Неофит поне до утре сутринта. Преди да бъде приет в болницата по спешност патриарх Неофит е бил на рехабилитация в сърдечно-съдовия санаториум „Ясен“ в Банкя. Това разказа неговият брат проф. Димитър Димитров, който също е със сърдечна операция от преди години.

По клинична пътека на НЗОК двамата е трябвало да бъдат изписани от санаториума в петък, но професорът се е прибрал по-рано заради лекции в университета. Светейшият е трябвало да продължи процедурите още два дни.

„Няма нищо притеснително. Патриархът има 2 клапи на сърцето, които са сложени преди три или четири години. Имал е планово изследване, което всеки здравомислещ човек си прави, особено с такива заболявания. Ще го задържат един ден, за да го изследват и да бъде в покой“, заяви Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Преди 3 години и половина патриархът претърпя тежка сърдечна операция, при която му беше поставена нова клапа. През 2014 г. Негово Светейшество отново получи криза, заради която се наложи да бъде приет в болница. Патриарх Неофит се почуства зле по време на посещението си в Истанбул.

Според медийни публикации тогава по време на светата литургия, с която се закриваше заседанието при Вселенския патриарх Вартоломей, главата на Българската православна църква припаднал в олтара на църквата “Св. Ирина“. Веднага след инцидента патриарх Неофит пристигна със самолет в София и бе изпратен за щателен преглед в болница.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ