Начало ВЕСТИ Илияна Йотова накара Хекимян да си говори сам рано сутринта, но думите...

Илияна Йотова накара Хекимян да си говори сам рано сутринта, но думите й за Плевнелиев бяха унищожителни!

109
Сподели

Няма война между институциите. Има истини, които българското общество чува от страна на президента.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред bTV по повод разменените остри реплики между президента Румен Радев и Цветан Цветанов.

„Г-н Цветанов това работи – от президентските избори насам неговата работа е да следи какво казва президентът, да го ругае публично, служейки си с квалификации, които не правят чест на нито един политик”, каза Йотова.

Виж още: Главният архитект на София проговори за машинациите и далаверите на скандалната Иванчева

„С г-н Радев сме избрани мажоритарно – г-н Цветанов дори не спечели преференциалния вот във Велико Търново”, допълни тя.

По думите ѝ, изказването на Румен Радев за „тъмната площадка” се потвърждава и от докладите на Европейската комисия. Част от тази „тъмна площадка” е и сделката за ЧЕЗ.

По случая „Скрипал” и българската реакция Йотова коментира, че държавата е реагирала правилно и не е редно да се гонят руски дипломати. „Запазили сме си ролята на посредници. България е едновременно началник на тези държави и същевременно домакин”, посочи тя.   Според нея, обаче, страната ни след това е изгубила инерция. „Дори в групата на държавите-посредници има сериозна надпревара. България все още не е изпуснала влака”, каза вицепрезидентът.

Успешно е досега председателството. Но трябва да реагираме с повече самочувствие като страна-председател”, смята тя. Като успех тя отчита активизирането на темата за Западните Балкани.

Помолена да коментира изказването Росен Плевенелиев относно колениченето ѝ пред руския патриарх Кирил, Йотова каза:

„Вие сериозно ли искате да коментирам бившия президент? Жалко, че този човек е бил президент на Република България”.

„Очевидно има някакви други мечти и неща за които мисли. Което е видно и от екрана”, добави тя по негов адрес.   На въпроса на водещия Антон Хекимян защо е целунала ръката на руския патриарх, но не и на българския, тя реагира изненадано: „Така ли? Хайде да извадим архива! Ще ми се извините ли, ако това е така?”. Водещият обясни, че са били излъчени само кадрите, на които Йотова коленичи пред Кирил.

По думите ѝ, жестът към Кирил показвал „уважение към Руската православна църква, към ролята ѝ в Освободителната война”. „Моето уважение към българския патриарх е много по-голямо като към духовен водач. Не смятам, че от това трябва да се прави политика”, каза вицепрезидентът.