Начало КЛЮКАРНИК Внимавайте! Тази ужасна болест ще порази 30 000 българи тази година!

Внимавайте! Тази ужасна болест ще порази 30 000 българи тази година!

125
Сподели
Близо 4000 българчета остават без ваксини всяка година. Това каза пред „Телеграф“ д-р Теодора Теодорова – шеф на дирекция „Здравен контрол“ в МЗ.

От тях най-много са тези, които са пропуснали имунизацията си заради миграция. Около 3% пък са се разминали с инжекция по медицински причини, а под 1% съзнателно са отказалите защита. Друга група на неимунизирани са представителите на ромския етнос, обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По време на семинар посветен на ваксините бяха представени мерки и идеи за увеличаване на обхвата. Общият брой на извършване на имунизации и реимунизации е 2,2 милиона годишно, а покритието е около 92%.

Той се похвали, че сигурно от следващата година ще стартират безплатните имунизации срещу грип за пенсионерите. Експерти смятат, че тази година варицела ще покоси 30 000 българи.

Промените в Националния имунизационен календар предвиждат още намаляване на ваксините срещу туберколоза и възможност за включване на реимунизация срещу коклюш в по-висока възрастова група.