Начало ВЕСТИ Зловеща мистика от древността: В Перу откриха скелети на хора с много...

Зловеща мистика от древността: В Перу откриха скелети на хора с много ръце и крака (СНИМКИ)

131
Сподели

Десетки уникални древни погребения са открити на северния бряг на Перу. По много от тях има предмети от ценни метали, странни керамични съдове, а в някои случаи и… допълнителни човешки крайници, съобщава „Нешънъл джеографик“.

Според Виктор Кампаня, ръководител на проекта, откритите погребения, които са над 50, принадлежат на културата Виру. Те са открити в град Уанчако. Погребенията са намерени по време на разкопки, предшестващи прокарването на вода и канализация в малкия крайбрежен град.

Слабо познатата култура Виру, наречена така по името на долината Виру, простираща се от Андите до Тихия океан, процъфтявала между 100 и 750 година след Христа, когато била превзета от културата Моче (или Мочика). Разкопките на Кампаня са разкрили малко крайбрежно рибарско селище до погребенията.

Археолозите забелязали, че 30 от общо 54-те тела на погребани хора – предимно възрастни, са открити с допълнителни човешки части. Повечето от тях са ръце и крака. В единия от случаите тяло е погребано непокътнато заедно с два допълнителни крака, положени от дясната му страна.

В един от гробовете бил открит мъж с четири ръце, а в друг – девойка с три крака.

Предварителните проучвания показват, че по много от останките има следи от травми като разрязвания и удари с тъп предмет. По-вероятно е тези, които са преживели травма, да са погребани с бонус крайници. Добавянето на части от тялото в погребенията е много типично за Виру, отбелязват учените. Подобно нещо е виждано при откритието на много по-малко селище на Виру в Ел Кастило Санта.

На този етап археолозите могат само да спекулират каква е мотивацията за тези необичайни погребения. Едно от предположенията е, че допълнителните крайници са жертвоприношение, което покойните носят със себе си в отвъдния живот. Допълнителни изследвания ще покажат дали има някаква връзка между погребаните хора и тези, чиито телесни части са отнети и добавени в погребенията.