Начало ВЕСТИ Кога се пада Черешова задушница 2018

Кога се пада Черешова задушница 2018

158
Сподели

Големите задушници са три в Църковния календар.

Задушница дати 2018 година :

Задушница пред Великия пост – Голяма задушница  – 10 февруари 2018г. – известна още като Месопустна. Тя се пада винаги в съботата преди Месни заговезни и поставя началото на Великия пост.

Черешова задушница е 26 май 2018 година – Отбелязва се в съботата преди Петдесетница, а името й дохожда от факта, че поменът на нея обичайно се прави с череши, защото по това време на годината те тъкмо са узрели.

Архангелова задушница е на 3 ноември 2018 година – както се разбира от името й, отбелязва се в съботата точно преди Архангеловден и е позната също като  Мъжка задушница .

Освен тези три големи задушници, в много краища на България помен за мъртвите се прави и в съботите покрай други големи църковни празници като Димитровден ( Димитровска задушница ), Петковден ( Петковденска задушница ), Гергьовден, Тодоровден и други.

Всяка година датите за различните задушници се сменят, защото винаги трябва да се падат в събота. Причината за това е, че съботният ден е установен от християнската църква като денят, в който се почита паметта на мъртвите. Винаги се избира съботата, която се пада преди съответния празник.

 

Източник: За жената