Начало КЛЮКАРНИК Тази жена бе YouTube звезда и милионер преди 10 години, но сега...

Тази жена бе YouTube звезда и милионер преди 10 години, но сега животът й е пълен кошмар (СНИМКИ/ВИДЕО)

161
Сподели

В един момент от живота си Джоуди-Ейми Ривера, по-позната в интернет като VenetianPrincess, сякаш има всичко.

Каналът й в YouTube се следи от стотици хиляди хора, а клипчетата, в които пародира популярни песни, й носят значителни приходи.

През 2008-а вече е милионер, благодарение на чувството си за хумор, креативността си и фактът, че е една от първите YouTube знаменитости – много преди това да се превърне в един масов феномен.

Десет години по-късно нещата са напълно различни. „Венецианската принцеса“ отдавна вече не прави развлекателни видеоклипове. Тя е самотна майка, измъчвана от постоянна депресия, заради която се подлага дори на електрошокова терапия.

Още преди няколко години Ривера се разорява до такава степен, че да стигне дотам да събира пари от старите си фенове с идеята „да запише ново видео“. Видео, което, както личи, никога няма да стане реалност.

Живот като приказка

Американката Джоуди-Ейми Ривера е родена през 1984-а. Когато става на 22, решава да опита нещо не чак толкова популярно по това време – да записва забавни видеоклипове и да ги качва в сайта YouTube. Трябва да се има предвид, че по това време явлението „YouTube звезда“ почти не съществува, а милионите последователи, които влогърите имат днес, са невъзможна за реализиране мечта.

Въпреки това Ривера успява. Тя избира никнейма VenetianPrincess. В по-късно свое интервю обяснява, че идеята й дошла от любовта й към принцеса Даяна и възхищението, което има към италианския град Венеция. Не особено оригиналния никнейм обаче не е пречка, особено когато имаш идеи. Ривера, изглежда, е пълна с такива.

Първоначално тя създава поредица от епизодични клипчета, наречени „The Princess Chronicles”, които сама записва и монтира. Истинската й популярност обаче идва, когато започва да записва песни-пародии на популярни парчета на Лейди Гага, Майли Сайръс, Тейлър Суифт и други популярни изпълнители. За всяка песен създава и различен клип, в който с помощта на подръчни материали, грим и ефекти успява да превърне идеята си в нещо още по-забавно и развлекателно.

През 2006-а Ривера изведнъж придобива световна слава. Качена е на заглавната страница на YouTube с пародия на песен на Майли Сайръс. Това й носи хиляди нови почитатели, а абонатите за нейния канал започват главоломно да растат.

Така година по-късно тя е един от първите хора, с които YouTube подписва договор за подялба на печалбите. Сделката е проста – с видеоклиповете си „Венецианската принцеса“ генерира милиони гледания, а преди тях YouTube пуска реклами на зрителите.

Ривера получава част от парите от рекламите и така печели поне 1,5 милиона долара.

„Лудост е като помислиш, че всички тези хора ме гледат как се правя на пълен идиот. Преди YouTube бях просто мечтател. Винаги съм искала да си изкарвам прехраната с нещо подобно и никога не съм вярвала, че ще съм способна да печеля добри пари от това“, разказва YouTube звездата пред The Insider.


Пародията на Poker Face от 2009-а е най-гледаното видео на VenetianPrincess с над 60 милиона показвания.

Едва в средата на 20-те си години американката вече е милионер с почитатели по целия свят. Абонатите в канала й достигат над 800 000 души, което по тогавашните стандарти е много. Две поредни години нейни „творби“ влизат в годишните класации за най-популярни клипове в YouTube. В края на 2008-а Samsung обясняват, че видео за нейна авторска песен ще бъде качено в тяхна серия телефони…

Но не всяка приказка има щастлив край.

Страшният свят на депресията

До 2014-а Ривера продължава да се занимава със създаването на видеоклипове, когато изведнъж зарязва хобито/професията си и изчезва от радарите на YouTube феновете. През следващата година тя сама разказва историята за това какво е преживяла.

Прави го на странно място – в GoFundMe кампания за набиране на средства. В пространен текст Ривера обяснява, че през февруари на 2014-а животът й се е преобърнал – майка й умира в ръцете й. По думите на самата Ривера, тя е имала много дълбока връзка със своя родител –  разчитала на майка си за помощ при всяко едно решение, чували са се по няколко пъти на ден и пр. Загубата се отразява на младата жена изключително сериозно и я тласка към депресията.

Това не е бил единственият проблем – Ривера не обяснява как точно се е стигнало дотам, но разкрива, че се е наложило да продаде къщата си. Финансовото й състояние се влошава по-бързо и от психическото.

„Не ми пукаше за собствения ми живот. Имаше момент, в който буквално мислех да се самоубия“, пише някогашната VenetianPrincess. “По цял ден, всеки ден лежах на леглото си и плачех. Спях по 1-2 часа на нощ, които бяха изпълнени с кошмари“, допълва тя.

Тогава разбира, че е бременна. Дори добрата новина обаче не успява да запълни дупката, която майка й е оставила в живота й. Започва да трупа килограми и нищо вече не я прави щастлива.

Проблем са и парите, които са се стопили. Какво е станало с приходите от YouTube, Ривера не разкрива. Обяснява, че съпругът й продължава да работи, но само колкото да се „чувства продуктивен“. Заплатата му не достига за тях двамата, какво остава за трети член на семейството.

Постоянно безпокойство тормози някогашната интернет знаменитост. Раждането на дъщеричката й не помага – напротив, ситуацията става по-лошо. Ривера започва да проявява симптоми и на обсесивно-компулсивно разстройство. Проверява едно и също нещо отново и отново до степен, която вбесява съпруга й. Започва да приема медикаменти, но и те не помагат.

Лекарите й дали нова диагноза: следродова деперсия.

В крайна сметка й забъркват „коктейл от лекарства“. Той спира постоянния плач, но не успява да я направи щастлива. Физически Ривера също не е добре – заради натрупаните килограми около бременността вече има проблеми и с гърба си.

Пари за видео

Така се стига до GoFundMe кампанията. Младата жена, която само допреди години е била милионер заради реклами към клиповете й в YouTube, вече е развалина – психически, физически, емоционално и финансово.  Така тя решава да поиска пари от някогашните си фенове.

Целта? Събирането на 5000 долара, с които тя да запише нова песен и клип – нещото, което „пак ще я направи щастлива“.

От техниката й не е останало нищо – твърди, че е продала всичко, за да може да се изхранва. Няма с какво да плати и на хората, които ще й помогнат за създаването на клипа.

И тук нещата стават малко странни. През април 2017-а в своята Facebook страница Ривера пише, че песента, за чието видео феновете й са събирали пари година и половина, е почти готова. Твърди, че ще даде всички приходи от реклами и от продажби на песента в iTunes за помощ на деца в разкъсваната от война Сирия.

Следват дълги месеци тишина, в които в страницата й няма други постове, освен продуктово позициониране на различни продукти – от детски дрехи до бижута. Страницата има 40 хиляди харесвания и вероятно така Ривера си докарва някакви доходи.

На 18 април 2018-а тя дава нов ъпдейт за песента, от който става ясно, че такава няма да има. Ривера съобщава, че ще върне парите на всички, които са дарили. Обяснява, че не е събрала достатъчно пари (събрани са малко над 4000 долара) и в момента няма как да запише видео.

Съобщава на феновете си и че се подлага на електрошокова терапия като мярка срещу депресията си. Според нея това е една от причините вече да не може да се фокусира и да довършва започнати проекти.

На 19 април Ривера публикува и видео, в което се извинява на всички, които са дарили пари за нереализирания проект. Обяснява как има проблеми с паметта, а вече е преминала и през развод. След него отново е останала без дом и дори за някакъв период от време не е имала достъп до дъщеря си.

Всичко това обаче е само нейната страна на историята. Другата няма кой да я разкаже, или дори да има – в случая със съпруга й, изглежда го няма желанието за такава публичност. Не става ясно дали само смъртта на майката на Ривера е довела до нейния тотален психически крах, нито на какво се дължи пълния й банкрут. Ясно е само едно – по един или друг начин животът се е оказал безпощаден спрямо нея.

Това е трагедията на Джоуди-Ейми Ривера, по-позната като VenetianPrincess. За 10 години от YouTube звезда и милионер тя стига до това да е бездомна, самотна майка, измъчвана от унищожителна депресия.

Източник: webcafe.bg