Начало КЛЮКАРНИК Топ 5 на най-отровни растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

Топ 5 на най-отровни растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

177
Сподели

Растенията са основна част от живота на Земята, пише Дарик. От древността до наши дни те се употребяват предимно за храна. Но има растения, които съдържат отрова и могат да доведат дори до смърт. Вижте ги:

Отровна цикута

Цикутите изглеждат като невинни диви цветя, но най-добре изобщо да не ги докосвате. Те са близък роднина на отровния бръшлян и дори са по-известни като растението, което е убило Сократ. Корените му наподобяват тези на целината и пащърнака и е лесно човек да се обърка и да си хапне от тях. Но това е изключително опасно, тъй като това растение може да бъде смъртоносно. Всички негови части са отровни. Ако ядете от отровната цикута, само след половин час ще усетите болки в корема, гадене, повръщане, световъртеж. То може да причини и сърдечна недостатъчност и парализиране на дишането. нас отровната цикута се среща само в североизточната част на страната.

Олеандър

Видът на това красиво растение може да ви харесва, но в никакъв случай не го слагайте на масата и близо до храната си. Растението е отровно. То съдържа токсичен гликозид, който може да причини повръщане, диария, силно ускорен пулс, припадъци, кома и дори смърт.

 

олеандър

Рицин

Растението рицин е отровно и съдържа рициново масло. Семената му са отровни и ако бъдат погълнати могат да доведат до отравяне на всички органи и системи в човешкия организъм Само един милиграм от отровата рицин е способен да убие възрастен човек.

Абрус прекаториус

Абрус прекаториус е вид плачещо растение от семейство Бобови. Плодовете му растат в шушулки и могат да бъдат вняколко цвята. Но всеки от тях съдържа абрин, който е няколко пъти по-силно отровен от рицина. Плодовете на абрус прекаториус могат да предизвикат тежко отравяне и смърт.

Самакитка

Самакитката е едно от най-отровните растения в Европа. В България се срещат три разновидности на това растение, които растат предимно в планинските райони. В самакитката се съдържа концентрирано съдържание на алкалоида акоитин, чието поглъщане води до гадене, повръщане и дори до фатална аритмия.