Начало ВЕСТИ МВР назова най-крадените марки коли у нас, а Радев обяви как и...

МВР назова най-крадените марки коли у нас, а Радев обяви как и къде действат автоджамбазите

138
Сподели
Само пред два дни от МВР обявиха кои са най-крадените марки коли у нас в момента. Днес пък силовият министър Валентин Радев направи следното уточнение: „През 2017 г. се наблюдава намаление с около 29% на регистрираните посегателства спрямо моторни превозни средства, сравнено с 2016 г.“.

Коментарът му бе в отговор на депутатски въпрос за разкриваемостта на посегателствата на МПС, предаде БГНЕС.

„Разкриваемостта е 13.68%, срещу 9.81% за 2016 г., или увеличение с около 4 процентни пункта. От тях, регистрирани са 2023 противозаконни отнемания на моторни превозни средства (ПЗО на МПС), срещу 2820 за 2016 г., или намаление с около 28%, както и увеличение на разкриваемостта с около 3 процентни пункта – разкрити 248, спрямо 254 за 2016 г.“, пише в отговора си министърът.

Става ясно, че най-много противозаконни отнемания на моторни превозни средства се регистрират в големите градове – София, Варна, Бургас, Пловдив и други, както и в най-посещаваните морски и планински курорти, по време на активните туристически сезони. Активният криминален контингент, целогодишно гастролира и осъществява престъпните си намерения в най-оживените места в страната.

В последните няколко години се забелязва тенденция да се извършва противозаконно отнемане на все по-скъпи автомобили от луксозни марки“, подчертава Радев.

Като изброява, че през 2017 година противозаконни отнемания на моторни превозни средства, по производители, се нареждат: марката „Мерцедес“ (най-много откраднати автомобили), следвани от „Фолксваген груп“ (концерн, в който са обединени „Ауди“, „Фолксваген“, „Порше“ „Шкода“, „Сеат“ и др.), „БМВ“ и др.

Според ценовия диапазон на отнетия автомобил се определя и предназначението му – най-скъпите се преправят (с нов номер на рама и двигател), пререгистрират се и се въвеждат отново в обръщение за износ или на вътрешния пазар. По-евтините автомобили се продават на трети лица, които от своя страна ги разкомплектоват и продават за резервни авточасти.

С цел разкриване и документиране на този вид престъпна дейност, Министерство на вътрешните работи извършва анализ на престъпната обстановка и се засилва превантивната дейност в проблемните региони. Осъществяват се проверки в автоморги и незаконни депа за разкомплектоване на коли. Ежегодно се организират и провеждат курсове, с цел повишаване качеството на работа, както на оперативния, така и на експертния състав в Министерството на вътрешните работи.