Начало ВЕСТИ Носител на „Оскар“ стана жертва на мошеническа операция в България, изгоря с...

Носител на „Оскар“ стана жертва на мошеническа операция в България, изгоря с тлъста пачка

103
Сподели

Режисьорът Димитър Митовски дължи пари на носителя на „Оскар“ Жан-Клод Кариер. Това обяви френският писател, който е част от сценари на българския филм „Досието Петров“ на режисьора Георги Балабанов.

Писмото му е адресирано до министъра на културата Боил Банов и в него 86-годишният творец казва, че за пръв път става жертва на „мошеническа операция“, пише „Телеграф“.

„Френското сдружение за авторски права SACD се опита няколко пъти от 2013 г. насам да се свърже с продуцента Димитър Гочев, за да разреши този проблем, но той остава неоткриваем.

От българската преса научихме, че „Камера“ ООД има сериозни финансови затруднения и, че продуцентът Димитър Гочев страда от психични проблеми. По тази причина неговият съдружник Димитър Митовски се зае да разреши проблема и да плати на сценаристите дължимите суми заедно с парите от последната вноска от финансирането на филма от „Евроимаж“,

които трябваше да пристигнат в първата половина на 2017 година, „Евроимаж“ прехвърли последния транш и сумата, с която Димитър Митовски възнамеряваше да плати на двамата автори, бе внесена в неговата компания „Камера Ентъртеймънд“ ЕООД.

През следващите седмици обаче не бе извършено никакво плащане на сценаристите. Обяснението, дадено от Николай Киров, управител на компанията, е следното: „Получихме парите, но данъчната администрация блокира сметките на компанията.

Димитър Митковски се опитва да разреши проблема и ние правим всичко възможно, за да платим на сценаристите възможно най-бързо“, пише в писмото си Кариер. Шест месеца по-късно той отново праща запитване по имейл, а отговорът е да търси Гочев и повече няма вести от продуцентите – спрели да отговарят и на телефонните обаждани-я и на имейлите.

„Очевидно за тях въпросът е приключил, след като са прибрали европейските пари“, тъжно заключва французинът.

Димитър Митовски заяви, че с името му се спекулира: „Съжалявам за създалата се ситуация със Жан-Клод Кариер и въпреки че нямам нищо общо с нея, се опитвам да съдействам за нейното разрешаване.

Камера Ентъртеймант“, на която съм едноличен собственик, няма финансови задължения към проекта „Досието Петров“. Продуцент на филма е Димитър Гочев чрез фирмата „Камера“ ООД, на която той е и управител и като такъв е единственият, който е сключвал всички договори и е отговарял за нейното изпълнение и плащане.

Моето име дори не присъства в кредитите на филма „Досието Петров“, никога не съм се срещал с господин Кариер и не съм се занимавал с него“, каза Митовски./БЛИЦ