Начало ВЕСТИ ПОГУБИХА ЖЕНАТА! Вижте какво изровиха за случая с починалата пациентка! Има нещо...

ПОГУБИХА ЖЕНАТА! Вижте какво изровиха за случая с починалата пациентка! Има нещо безкрайно гнило!

349
Сподели

Проверка на столичната здравно-осигурителна каса, извършена съвместно с експерти от НЗОК, е установила нарушения в случая с жената, починала заради липса на аортна клапа, съобщава NOVA.

Проверката e извършена на 26 и 27 април. Установено е, че пациентката има три пролежавания в болницата.

Първото е от 27 до 30 март, второто е от 30 март до 2 април, и третата хоспитализация е на 21 април, когато пациентката почина. Най-сериозното от установените нарушения е, че ехо-кардиографията е извършена от лекари без специалност,

обясни Оля Василева, началник отдел „Контрол на медицинските дейности“ в Столичната здравно-осигурителна каса.

„За първата хоспитализация сме връчили протокол за неоснователно получени суми и лечебното заведение ще възстанови парите, които сме заплатили“, каза Василева. „При втората хоспитализация лечебното заведение свиква консилиум, който решава, че пациентката е изключително рискова за операция и й препоръчват въпросната клапа да бъде поставена.

След това решение от 2 април, към дата 21 април в деловодството на НЗОК не е постъпвало заявление или искане от лечебното заведение за отпускане на тази клапа“, посочи Оля Василева. Преди дни от лечебното заведение заявиха, че аортната клапа е скъпо медицинско изделие, което нямали възможност да държат на склад.

„Когато се появи болен в дадена болница, на който е необходимо да се направи такова скъпоструващо лечение, редът е то да се поиска със съответните документи от тази комисия, която се събира ежеседмично. В случая обаче няма такова“, обясни Павлина Иванова, началник отдел „Лекарства и контрол” в НЗОК.