Начало ВЕСТИ „Снайперист от Майдана“ направи сензационни разкрития за ужасната трагедия в Дома на...

„Снайперист от Майдана“ направи сензационни разкрития за ужасната трагедия в Дома на профсъюзите в Одеса

138
Сподели

На 27 април 2018 година се появиха нови подробности за трагедията в одеския Дом на профсъюзите, разиграла се на 2 май 2014 година. Тогава в резултат на пожара, стъклновения, нападения и стрелба загинаха 48 души. Израелски учени намериха свидетел и непосредствен участник в тези събития – грузински наемник, наричащ себе си „снайпер на Евромайдана“.

Цезар Баджалидзе прави шокиращи разкрития. Той разказва, че преди трагедията в Одеса са докарали провокатори с автобуси от Киев.
„Бяха създадени мобилни групи в цяла Украйна. С две думи – групите трябваше да попречат на митингуващите. Беше ни казано, че в Одеса ще се проведе анти – Майдан. Нашата задача беше да ги разгоним, да унищожим палатките им, тоест – да чупим и да палим“, разказва той и пояснява, че заповедите са идвали от Андрей Парубий – председател на Върховната рада, а преди четири години – комендант на Майдана.

Според Баджаладзе именно Парубий е дал заповед да бъдат прогонени митингуващите в Дома на профсъюзите, превърнат в смъртоносен, огнен капан и да не се допускат до мястото пожарните.

От разказа на Баджалидзе и записите на телефонните преговори на жители на Одеса с диспечерските служби може да бъде сглобена хроника на тези трагични часове.

„Заповедите на Парубия бяха – да се чупи всичко, да се пали това, което видим по пътя си. Започна пожар, но пожарните ги нямаше“, разказва още грузинецът.

– Ало, здравейте, на Куликово поле гори сградата на профсъюзите, там има много хора! – звънец на телефона за Спешна помощ.
– Разбрах ви – потвърждава операторът на службата.
– Наоколо има много милиция, но те нищо не правят!

„И така продължаваше всичко вече два часа. Огънят се разгаряше, хората започнаха да изпълзяват от прозорците си, крещяха и никой не се притече на помощ“, продължава разказа си Баджалидзе.

– Тел. 101 ли е? Гори сградата на Профсъюзите, защо не изпращате коли?
– Защото не им дават да преминат!

„Предварително бяха дали заповед – когато започнат да идват пожарните коли и линейките, да ги блокират и да не не ги пускат. Заповедта беше
дадена от Парубий.“

В разказа на Барджалидзе се споменават и други знакови фамилии. Освен Парубий, например и Мамук Мамулашвили. В момента той е лидер на грузинския легион в Донбас, а преди Майдана бе военен съветник ни бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили.

Според свидетелствата на „снайперите на Майдана“ именно тези хора са ги изпращали в Киев преди разстрелите на 20 февруари 2014 година.
Баджалидзе прави сензация с разкритията си, защото споменава и име, което не е било свързвано до момента с трагедията в Одеса.

„Привечер срещнах Мамулашвили и го попитах: „Къде са ми парите? Измивам си ръцете!“ Тогава той ми каза, че парите трябва да ги даде Саакашвили, а на Саакашвили трябвало да му ги плати Порох. Впоследствие разбрах кой е този Порох. Тогава всъщност е ставало въпрос за Порошенко – президентът на Украйна.“

Баджалидзе така и не получава никакви пари. В момента той се укрива, както и още четирима от „снайперистите на Майдан“. Затова и се решава да даде това интервю на израелската I-Land TV.

Наближава четвъртата годишнина от ужасяващата трагедия в Одеса. И до момента никой официално от Киев не назова истинските виновници за кошмара в Дома на профсъюзите.