Начало ЗДРАВЕ Японска системата за здраве: 6 правила на Кацудзо Ниши (СНИМКИ)

Японска системата за здраве: 6 правила на Кацудзо Ниши (СНИМКИ)

382
Сподели

Японският инженер и учител по айкидо Кацудзо Ниши е бил като дете много слабо момче и лекарите казали на родителите му, че ще умре преди да навърши 20 години. За да подобрят здравето му родителите му потърсили алтернатива и го изпратили в будистки манастир. Там Ниши прекарал няколко години, в които се учел как да засили организма си. След като напуснал манастира той продължил да търси други начини за подобряване на здравето си.

Ниши прочел много съвременни книги, написани от лекари, както и древни трактати за източната и европейската медицина. В крайна сметка той обединил всичките си знания в един труд, който днес, 90-години по-късно, е известен като системата на Кацдузо.

Предлагаме ви да се запознаете с шестте основни правила нея.

Правило № 6 Твърд гръб

Както всички знаем, спиналната кривина може да предизвика различни проблеми за вътрешните ви органи. Ето защо е много важно да контролирате позата си цял ден и дори през нощта. Японският учен твърди, че поддържането на прав гръбнак ви позволява да бъдете по-високи от 2 см (0,80 инча) и има благоприятно въздействие както върху работата на храносмилателните органи, така и върху кръвоносната система.

Правило № 5 Твърда ролка вместо мека възглавница

Японците смятат, че сколиозата на шията е един от първите признаци, че животът на един човек няма да продължи дълго. И докато можем да контролираме позицията на главата си през деня, това е по-трудно да го направим през нощта. Ето защо Кацдузо препоръчва да се използва твърда възглавница или ролка, за да се поставят третия и четвъртия прешлен на шията. Първоначално ролката ще предизвика някакъв дискомфорт и затова може да я увиете в няколко слоя плат и след това да ги премахнете постепенно.

Правило № 4. Упражнение „Златна рибка“

Легнете по гръб на твърда повърхност.

Протегнете ръцете си нагоре.

Поставете ходилата си перпендикулярно на пода.

Протегнете левия си крак напред и лявата си ръка, без да ги отстранявате от пода. Повторете същите действия за десния крак и ръка. Повторете упражнението за две минути.

Поставете  ръце под врата си, скръстете ги под третия и четвъртия прешлен. Съберете краката си заедно и леко ги наклонете настрани. Преместете краката си наляво и надясно, за да вибрира тялото. Повторете упражнението за две минути

Правило № 3. Подобряване на капилярната циркулация

Легнете на твърда и равна повърхност.

Поставете твърда ролка под третия и четвъртия прешлен на врата си.

Повдигнете краката и ръцете си, леко огънете лактите и коленете си и се отпуснете колкото е възможно повече.

Разклатете ръцете и краката си.

Правило № 2. Събиране на дланите и ходилата

Начално положение: легнете на твърда и равна повърхност и поставете твърда ролка под 3-ия и 4-ти прешлен на врата.  Сгънете коленете си, без да ги вдигате от пода и съединете ходилата на краката си. Повторете упражнението 10 пъти.

Допрете дланите си, като ги поставите перпендикулярно на тялото си. Дръжте дланите си притиснати, вдигнете ръцете си и ги поставете обратно върху слънчевия си сплит.

Поставете дланите си (докато те все още са допрени) зад главата си, без да променяте позицията си. След това ги поставете обратно на вашия слънчев сплит. Поставете дланите си (докато те все още са допрени) на вашия слънчев сплит и ги преместете към краката си.

Преместете ръцете си напред и назад от гърдите до слабините 10 пъти. След това повдигнете ръцете си, свързани перпендикулярно на слънчевия сплит и ги поставете зад главата си. Поставете ръцете си върху слънчевия плекс, повдигнете дланите си и започнете да движите краката си напред и назад, като поддържате ходилата си заедно.

Комбинирайте както движенията на ръцете, така и краката. Ако почувствате някаква болка, намалете броя на повторенията, които правите. Върнете се в стартовата позиция и починете със затворени очи за 10 минути.

Правило № 6. Упражнение за гръбначния стълб и стомаха

Стартово положение: седнете с кръстосани крака. Преместете рамената нагоре и надолу, без да променяте позицията на ръцете си.

Преместете ръцете си обратно в стартовата позиция и плавно огънете главата си към лявото рамо, след което повторете упражнението за дясното рамо.

Поставете ръцете си върху ходилата си и вдигнете главата си, като разтегнете брадичката си. След това спуснете главата си, така че брадичката ви да докосне гърдите ви.

Повдигнете ръцете си настрани, като ги държите успоредно на пода и сгънете лактите. Приведете ръцете си пред лицето си и докоснете гърдите си с брадичката си. След това издърпайте ръцете си настрани, изправете гърба си, отпуснете главата си назад и задръжте тази позиция за 7 секунди.

Седнете в началната позиция и повторете първото упражнение, движете раменете си нагоре, когато вдишвате и надолу, когато издишвате.

Останете в стартовата позиция на гърба и направете упражнения за стомаха, като се сгъвате наляво и надясно, натоварете и релаксирайте стомаха си за 10 минути.

Кацудзо Ниши е бил сигурен, че всичко, което ни трябва, за да бъдем здрави, вече присъства във всеки един от нас.