Начало ВЕСТИ Радвайте се на лятното време, защото до края на тази седмица всичко...

Радвайте се на лятното време, защото до края на тази седмица всичко ще се промени! Вижте какви изненади са ни подготвили първите дни на май!

370
Сподели

До петък страната ни остава под влияние на въздушна маса с температура във височина, характерна за юни и дори юли месец.

В събота и неделя от север-североизток ще започне пренос на по-хладен въздух от северните части на континента.

 

Днес над страната ще се развива купеста облачност.

В следобедните часове над Рило-Родопската област, Централна и Западна Стара планина  и  крайните западни райони ще превали и прегърми.

Дневните температури ще са в интервала от 23 до 28 градуса.

Ще духа слаб вятър от изток.

Утре съществена промяна на времето няма да настъпи.

Минималните температури ще са от 10 до 15 градуса, а дневните от 23 до 29.

Краткотрайни превалявания ще има отново около и  над планините на Западна България. Възможно е краткотрайно да превали и  на места в Софийско.

В сряда превалявания ще има на по-малко  места, предимно в западната част на старопланинската верика  и  Рила.

Температурите ще останат без промяна.

В четвъртък и петък остава топло, с температури сутрин от 10 до 15 и след обяд до 29, 30 градуса.

В следобедните часове краткотрайни превалявания ще има само над планините на запад.

В събота атмосферата на запад ще се лабилизира и  на много места в югозападната половина на страната ще има гръмотевични бури, възможни са и локални градушки.

Минималните температури ще останат високи, от 10 до 16 градуса.

През деня температурите ще бъдат от около 20 в югозападните райони до 27, 28 на изток и  по поречието на Дунав, където превалявания са малко вероятни и ще има повече слънчеви часове.

На Гергьовден, в неделя, температурите ще се понижат още и ще бъдат от около 17 градуса в местата с мощна купеста облачност на юг и  запад до 23, 24 градуса в местата без валежи.

Дъжд с гръмотевици ще има на повече места в южната половина от страната. Ще се усили и вятърът от изток и  с него ще нахлува по-хладен континентален въздух.

Следващата седмица ще започне с по-ниски минимални температури: от 5 до 10 градуса и  дневни стойности от 15, 16 до 21 градуса.

Затопляне на времето и приятни температури, подобни на тези, които имаме в момента, според предварителните сценарии на моделите, не могат да се очакват до средата на месец май.