Начало ВЕСТИ Оцелял от бялата смърт в Алпите със странна версия за случилото се!...

Оцелял от бялата смърт в Алпите със странна версия за случилото се! Загиналата българка Калина и мъжът й са…

278
Сподели

За трагедията в Алпите в неделя срещу понеделник и смъртта на шестима души са виновни организаторите на прехода за ски-алпинисти от френския град Шамони до швейцарския Цермат.

Това заяви в интервю за трети канал на държавната телевизия РАИ оцелелият в злокобната нощ архитект от Милано Томазо Пичоли, който обаче не посочи конкретни имена.

Може би и защото организаторът на екстремното начинание и водач на групата от 14 човека – италианецът Марио Кастильони, както и неговата съпруга – българка Калина Дамянова, са сред мъртвите, пише в. Монитор.

Според Пичоли, който живее и работи в Австралия, но дошъл в Европа специално за смятаната за „царица“ на алпийските ски-преходи седмична екскурзия, групата въобще не трябвало да тръгва на път в неделя сутринта.

Пренощували в заслона „Дикс“ на 2900 м надморска височина и вечерта трябвало да стигнат заслона „Кабан де Виньет“ на 3175 м височина, но метеорологичната прогноза не била никак благоприятна за очакващия ги тежък преход.

Независимо от това водачът решил, че трябва да се тръгне и ски-алпинистите поели по маршрута като само след два часа били застигнати от премесен със сняг силен вятър, температурата паднала с 20 градуса, обгърнала ги гъста мъгла.

Алпинистът Райчо Тодоров с нови разкрития за трагедията в Алпите! Приятелят на Калина заговори за голяма мистерия 

Ако се вярва на думите на Пичоли, групата през деня се била губила 4 или 5 пъти, като успявала да намери отново верния път благодарение на неговото GPS-устройство, тъй като водачът нямал такова. Последвала също така серия от грешки на ръководителя на групата, като последната била спирането привечер за почивка и евентуална нощувка в седловина, а не на закрито зад скала или вдлъбнатина място. Защото в седловината студеният вятър бил като бръснач, помитал всичко и било невъзможно да се устрои някакъв бивак, независимо, че алпинистите били добре съоръжени за целта. По собствените му думи Пичоли се бил спасил, защото знаел златното правило в подобни нечовешки ситуации – движение на крайниците и никакъв сън.

В интерес на истината в. „Кориере дела сера“ и други италиански всекидневници написаха и добри думи за водача на групата Марио Кастильони. След като ски-алпинистите спрели в седловината, той се опитал да стигне сам намиращия се едва на 500 м заслон Кабан де Виньет, за да потърси помощ. За съжаление изглежда се е подхлъзнал и паднал в пропаст, където почива на място.

Иначе според официалната статистика, освен шестимата ски-алпинисти от групата на Марио Кастильони и Калина Дамянова, само за два дни – неделя и понеделник, Алпите са погребали още осмина туристи или скиори – рускиня край връх Монте Роза, двама французи под Мон Блан, двама швейцарци недалеч от град Берн и французин до ледника Алален./Блиц