Начало ВЕСТИ Топ климатологът Георги Рачев с ексклузивно интервю за климата в България. Нещо...

Топ климатологът Георги Рачев с ексклузивно интервю за климата в България. Нещо страшно ще връхлети страната!

106
Сподели

Топ климатологът доц. Георги Рачев даде ексклузивно, в което разкри какво ще бъде времето през май, ще продължи ли априлската жега, кога ще вали и какво ще бъде лятото.

Интервю на Гергана Ингилизова

– Доц. Рачев, април месец беше доста горещ, какво сочи статистиката?

– Април си отиде с няколко рекорда. Той бе уникален не само за България, но и за доста страни от Централна Европа. Все още се обработват данните, но при всички положения миналият април ще се окаже най-топлият за София и за високопланинските върхове в България.

Средната априлска температура в София достигна до 15 градуса, която по мои наблюдения е най-високата температура, откакто се водят метеорологични наблюдения в България – от 130 години.

Април месец е най-топлият месец и за Германия поне през последните 170 години. В Австрия за около 230 години наблюдения е вторият по топлина месец в абсолютната класация.

Беше много топло и така се задържа ужасно продължително. Почти 3 седмици температурите се задържаха толкова високи, без да се достигат абсолютните максимални, измерени някога. Периодът от 3 седмици поддържаше температури твърдо над 23-25 градуса. Затова средната месечна температура в София достигна 15 градуса, което е повече от средната температура за май месец.

– Тези температурни рекорди не са ли опасни?

– Това време е опасно по няколко причини. Освен, че за цяла България положителната аномалия на температурите беше между 3 и 5 градуса, на много места, освен топлото време, валежите бяха много малко.

Изключително сух беше април. На много места валежите са едва 30% от месечната норма. Валежите, които ни очакват от петък са крайно необходими за нормалния растеж на културите.

– Какво ще бъде времето през май?

– От петък, 4 май, ни очаква бавно лабилизиране на атмосферата. Процесите ще станат по-интензивни, особено за 6 и 7 май, когато над по-голямата част от България очакваме да има гръмотевични бури и следобедни валежи, а на отделни места валежите трябва да имат и т.нар. стопанско значение и да достигнат до 10-15 литра за метър.

– Възможно ли е лошото време да провали военния парад за Гергьовден?

– Всяка година коментирам 6 май, защото той е един много голям празник и военните ни демонстрират своите постижения. Има вероятност, особено в следобедните часове, 6 май да бъде доста гръмотевичен и дъждовен. Вярвам, че между 10 и 12 часа, когато ще бъде парадът, условията няма да попречат на авиацията. А иначе парадът не би трябвало да се изплаши от няколко капчици дъжд.

Точната прогноза за Гергьовден ще бъде ясна в петък следобед, защото тук става въпрос за прогноза по часове. Трудно е от днес да кажем, в 12 часа на Гергьовден какво точно ще е времето.

Връщаме се към нормалните температури за май месец. Досега беше аномално топло. Ще ни стори малко хладно до средата на месеца, когато ни очаква типично майско време. Сутрин ще има повече слънце, а през следобедни часове купесто-дъждовна облачност, на места с гръмотевични бури. Температурите ще бъдат между 18 и 23 градуса, а минималните – между 8 и 11 градуса.

– Възможно ли е изключително топлият април да повлияе на лятото и да очакваме ли предстоящият сезон да е много горещ?

– Такава пряка връзка се търси от години, но тя не е сигурна. Трябва да имаме предвид, че през май и юни за 2/3 от страната падат най-големите валежи през цялата година. Така че е съвсем нормално да вали. Лятото при всички положения ще бъде топло. През последните години почти всяко едно лято е с над нормалните температури. Според дългосрочните прогнози идва едно нормално и малко по-топло лято от обичайното.

– Възможно ли е тези високи температури, редуващи се с дъждове през май, да доведат до градушки?

– Тази градушка, която беше на 8 юли 2014 година в София, имаше аналог през 1940 година. Такива жестоки и брутални градушки се случват веднъж на 50-60 години. България е градобитна държава. Повече от половината от територията на България е с висока степен на градобитност. Това са нормални явления, особено за май и юни месец.

Градушките обикновено могат да бъдат предвидени 1-2 дни по-рано. Отсега например може да кажем, че на 6 и 7 май има вероятност в някои райони да падне градушка. За щастие тази година се разминахме с друго вредно явление – късните слани, които унищожават всичко, което е посадено. Времето се смили над селското стопанство и нямахме нито един случай на вредна слана.

Източник: ПИК