Начало ЗДРАВЕ Имате ли мастни топчета по тялото, то тогава задължително трябва да знаете...

Имате ли мастни топчета по тялото, то тогава задължително трябва да знаете тези неща

544
Сподели

Мастните топчета или липомите по същност са доброкачествен израстък, образуван от мастните тъкани, който би могъл да се развие навсякъде по тялото.

Той израства точно под кожата и това е най-често срещаната форма на тумор на меките тъкани.

Липомът няма раков характер и обичайно не причинява по- значителен риск за здравето ни. Туморчетата биха могли да бъдат отстранени чрез процедура по тяхното изрязване, ако се разрастват, станат по-големи или почувствате болка.

Шансовете за израждането на тези образувания в ракови такива са минимални.

 

Липомите могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често срещаните области са подмишниците, торса, врата, горната част на бедрата, гърдите и горната част на ръцете. Средната възраст на хората, засегнати от тях, е 40-60 години.

Тази възрастова група е силно застрашена от развитието на липом. Мастните топчета обичайно са колкото грахово зърно и може да достигнат до 3 сантиметра или повече. Те растат много бавно и са подвижни. Имат гумена консистенция при допир.

Видове липоми

Липомите са от различен произход заради начина, по който са се образували и появили. Не съществува много голяма разлика в състава им при отделните казуси. Различните видове са:

Аденолипом – свързан е с потните жлези.

Обикновен липом- най-често срещаният тип и се състои от бели мастни клетки.

Хиберном – състои се от кафява мастна тъкан.

Фибролипом – съставен е от мазнини и фиброзна тъкан.

Ангиолипом – този тип се състои основно от кръвоносни съдове и мастни тъкани.

Миелолипом – той е съставен от мазнини и тъканите, които изграждат кръвоносните съдове.

Липом от вретеновидни клетки- такъв тип се наблюдава при пациенти в напреднала възраст, а мъжете са най-засегнатата група.

Интрадермален вретеноклетъчен липом- такъв тип липом се среща най-често при жени.

Плеоморфен липом- той е с различни форми и размери.

Атипичен липом – съставен е от по-дълбоко разположени мазнини с голям брой клетки.

Неврален липом – този тип се изгражда от фибро – мастна тъкан.

 

Причини за възникването на липома

Точната причина за образуването и развитието на липома не е известна, но няколко са факторите, идентифицирани като такива, които предизвикват неговата поява. Увреждането на всяка част на тялото може да доведе до развитие на липом в тази област. Наследствеността също може да са окаже решаваща за образуването на мастните топчета. Ако страдате от синдрома на Гарднър по наследствен път или имате множествена липоматоза, то вие сте застрашен от развитието на множествени подкожни липоми.

 

Симптоми при липом

Липомът често остава незабелязан, докато не стане достатъчно голям, за да се очертае, да добие форма и да се усеща при допир в определен участък. Симптомите при липом са разнообразни. Мастните топчета обикновено са малки по размер, но в някои случаи може да пораснат и да достигнат 20 см. Теглото им също може да се окаже сериозно и в по- тежките форми да стигне няколко килограма. Образуванията на липом са меки и податливи при допир. Те са лесно подвижни при минимален натиск с пръст. Мастните топчета понякога може да причинят болезнено усещане – когато стават по-големи и оказват натиск върху съседните тъкани и нервни окончания. Тъй като се намират точно под кожата, може лесно да се усетят при леко докосване с пръст.

 

А в следващите редове ще прочетете няколко народни рецепти, с които можете да повлияете на състоянието на мастни топчета по лицето.

С тези три лесни домашни хитринки всички мастни топчета изчезват действително от раз и от тях не остава дори и помен. Всички тези рецепти не са никак скъпи, а за повечето съставките си ги имаме у дома така или иначе. Първото, което е необходимо да направите, за да изчистите лицето и тялото си от подобни мастни топчета, е да смесите простичко мед и брашно. Направете хубава и еднородна кашица, а после я нанесете дебело – около един сантиметър или поне половин, върху проблемния участък с мастни топчета.

Върху кашицата покрийте с марличка, салфетка или носна кърпичка. Стойте намазани с това лекарство задължително цялата вечер, а ако сте в почивен ден или през уикенда, може да го държите и през деня върху мастната тъкан. То гарантирано помага, както ще видите и сами.

Другата рецепта, която чисти мастни топчета по лицето и тялото, е с две големи лъжици сол и яйчен жълтък . Разбъркайте ги хубаво, докато станат съвсем еднородни и после пак намажете проблемните зони с въпросната смес. Прилагайте я поне четири пъти на ден, докато не изчезне досадното образувание.

И третата, но не последна по ефект рецепта, е с обикновен, но чуден като свойства прополис на капки. Продава се във всяка аптека, евтин е, а върши чудеса с кожата и здравето като цяло. В случая просто намазвайте с прополисови капки мястото и ще видите как кожата ви ще лъсне като на холивудските звезди до няколко дни.

 

Източник: За жената