Начало ВЕСТИ Светлина в тунела! Онкоболната Теодора излетя от Бразилия за Истанбул. Ето как...

Светлина в тунела! Онкоболната Теодора излетя от Бразилия за Истанбул. Ето как ще бъде транспортирана от там до София

361
Сподели

Онкоболната Теодора Маджарова, която потърси алтернативно лечение в Бразилия, отпътува тази сутрин от Сау Паулу с редовен полет до Истанбул.

По преценка на фирмата за медицински транспорт трансферът до България ще бъде извършен с линейка, а не със самолет, съобщиха от българското Външно министерство.

„Турските медицински специалисти, придружаващи Теодора Маджарова, в консултация с български лекари, смятат, че инсталирането на медицинската апаратура в самолет от Истанбул до София би отнело значително време, което,

допълнено с по-ниската скорост на полета при българския военнотранспортен самолет „Спартан”, не би спестило време. Риск носи и повторното излагане на българката на промени в налягането”, посочват от МВнР.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева нашите мисии в Бразилия и в Турция оказват пълно съдействие за транспортирането на българската гражданка.

Маджарова е превозена от болницата в град Можи Гуасу до летище „Гуарулос” в Сау Паулу със специализирана линейка със съвременно оборудване и две медицински лица, придружавана от български консул. Служители на Министерството на външните работи на Федерална република Бразилия и на авиокомпанията са подпомогнали преминаването през летище „Гуарулос”.

На летище „Ататюрк” в Истанбул Маджарова ще бъде посрещната от специално оборудваната линейка, която ще превози нашата съгражданка до София. Местните институции оказват пълно съдействие.

Двама служители в Генералното консулство в Истанбул ще съдействат за бързото преминаване на българската гражданка и придружаващите я през контролните органи. В случай че възникне необходимост от хоспитализирането ѝ в Истанбул, тя ще бъде приета в болница, която е разположена в непосредствена близост до летище „Ататюрк“, която е подготвила за целта лекарски екип.