Начало ВЕСТИ Извънредно: От спасителния екип дойдоха много лоши новини за алпиниста Боян Петров

Извънредно: От спасителния екип дойдоха много лоши новини за алпиниста Боян Петров

238
Сподели

Лошо е времето за спасителната операция.

„Боян Петров е уникален с волята си, страшно борбен, идеалист и романтик. Такива хора в днешно време почти не се срещат“, коментира пред НоваТВ проф. Павел Стоев.

Той е категоричен, че има надежда алпинистът да оцелее, Петров е преживял трудностите в живота си до момента именно благодарение на своята борбеност.

Според него включването на хеликоптер в спасителната акция есложна задача заради голямата височина и лошото време в района.

„В планината могат да ви застигнат два типа бедствия – такива, които можеш да предвидиш и за които съм сигурен, че той е подготвен. Притесняват ме онези бедствия, които се случват за секунди – падане на лавина, образуване на пукнатина и други“, обясни проф. Стоев.

Екип от шестима професионални планински спасители издирва българският алпинист Боян Петров по трасето към върха Шиша Пангма в Хималаите. Спасителите са изпратени във вторник сутринта.

Към момента екипът се намира на около 6000 м надморска височина и изчаква подобряване на времето, за да продължи издирването.

„Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. Трябва да се действа много бързо и нямаме време за бюрокрация. Трябва натиск, за да се задействат наистина бързо нещата. Ако Боян Петров е някъде и чака, той има часове, а не дни“, коментира пред БТВ Радослава Ненова, жената до алпиниста.

„Спира ни единствено лошото време. Опитваме се да вдигнем и хеликоптер, но е голям проблем разрешението то Китай този хеликоптер да дойде от Непал. Най-важното е Външно да задейства това разрешение и този хеликоптер да тръгне“, допълни тя.

Ако времето позволява, сателит ще направи снимка на склоновете на Шиша Пангма, за да може ако Боян е разпънал някъде палатката си това да се използва за ориентир при издирването. „Боян не би поел излишен риск, не би си играл на безсмъртие. Ако е тръгнал към върха е видял, че това нещо е по силите му. Той е добре подготвен, знае си границата, има опит и не предприема безумни неща“, допълни Ненова.

„Надяваме се да е във втория лагер – там има всичко необходимо за оцеляване. Той знае, че другите хора са оставили храна, газ и кислород“, добави Ненова. Тя не знае защо Боян е оставил сателитния си телефон в лагера. „Той е много стриктен, не забравя. Може да е разчитал на това, че хората, които са след него, ще ги срещне по трасето. Не мога да гадая“, каза Ненова.

„Боян е изключително умерен, разумен и опитен. Досега всеки осемхилядник го е изкачвал от втория си опит. При реален риск и заплаха, той предпочита да се върне, да има една по-консервативна позиция, заради което той е толкова успешен. Надявам се и сега това да е случаят“, коментира първата българка изкачила Еверест, Петя Колчева.

„Шансовете на Боян Петров се дължат на неговата изключителна подготовка. Той много добре познава височинния алпинизъм, познава рисковете и себе си. Боян би могъл да се справи в доста трудни ситуации“, допълни тя.

Припомняме, алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни. Той е по склона на връх Шиша Пангма в Хималаите. Съпругата на Петров Радослава Ненова заяви, че днес шерпите ще продължат до втория лагер.

Във връзка с изчезването на Петров, алпинистът Дойчин Василев коментира, че няма сценарии, в който Боян да е допуснал грешка заради неопитност, защото той има много осемхилядници зад гърба си.