Начало ВЕСТИ Тотално различна версия за изчезването на Боян Петров преобръща всичко!

Тотално различна версия за изчезването на Боян Петров преобръща всичко!

199
Сподели

Издирването на алпиниста Боян Петров около осемхилядника Шиша Пангма (8013 метра) в Хималаите продължава и днес.

Както вече стана ясно, трима шерпи и трима китайци са тръгнали в 6:30 часа българско време към Лагер 1. Целта им е да достигнат Лагер 2, стига времето да го позволи.

Другото, което е планирано за днешния ден, е сателитна снимка. Тя ще се направи, за да се разгледа теренът и за да бъдат донякъде улеснени спасителите.

„Боян е тръгнал с 600 единици инсулин, което е достатъчно за дни дни в нормални условия, но предвид сегашната си ситуация той трябва да намали приема наполовина. Така ще може да издържи 20 дни. Той е изключително добре подготвен. Да развие хипогликемия не е вероятно“, обясни пред Bulgaria On Air ендокринологът от Александровска болница доц. д-р Пламен Попиванов.

Според него изчезналият алпинист може да има проблем с обезводняването, тъй като въздухът на Шиша Пангма е много сух. „Острите смущения в диабета настъпват, когато липсва инсулин или когато изгубим голяма част от течностите си“, добави още Попиванов.

„Страх ме е за Боян, но съм много оптимистичен, тъй като той е доказал духа си. Надеждата ми е, че е достигнал до Лагер 2. Над 7000 метра е зоната на смъртта. Присъствах, когато си отиде Христо Проданов. Цяла вечер тогава слушахме как той постепенно гаснеше. Хималаите са много опасна планина. Няма лесни преходи там“, сподели журналистът и пътешественик Симеон Идакиев.

„Времето е лошо, но шестимата, които го издирват, напредват бавно. Надяваме се Боян да бъде в Лагер 2. Надяваме се спасителите да стигнат до там днес. Използването на хеликоптер стои на дневен ред. Трябва да има разрешение от китайските власти, за да влезе непалски хеликоптер. Също така трябва и времето да е хубаво, а такова се очаква след 12 май“, обясни организаторът на хималайската