Начало ВЕСТИ Разгадаха една от най-големите тайни на Земята! Ето защо не пада прочутата...

Разгадаха една от най-големите тайни на Земята! Ето защо не пада прочутата кула в Пиза дори при силен трус

253
Сподели

Група италиански изследователи разкри многовековната тайна за устойчивостта на кулата в Пиза, съобщава се на сайта на Бристълския университет.

Въпреки петградусовия наклон, 58-метровата кула, построена през 1280 г., е надживяла поне четири силни земетресения.

Изучавайки особеностите на ландшафта и изработката на архитектурния феномен, учените от университета Рома Тре установили, че устойчивостта на кулата е благодарение на ефект, свързан с динамичното взаимодействие „съоръжение-земен терен“.

Значителната височина и тежест на кулата взаимодействат с меката почва в основите й, благодарение на което архитектурното съоръжение не встъпва в резонанс със земята по време на трусове, смятат изследователите.

„Иронично е, че карайки кулата да се накланя, почвата в същото време й помага да преживее сеизмичните събития,“ отбелязва професорът от Бристълския университет Милонакис.

Кулата в Пиза се явява камбанария на католическия храмов комплекс Duomo Santa Maria Assunta. Световната си известност тя получава благодарение на необичайното си положение. Кулата се наклонила още по време на строителството, по-късно градусът на наклона й се увеличавал до момента, в който не я стабилизирали./Блиц