Начало ВЕСТИ Последни горещи новини. Почнаха да копая снега за Боян.

Последни горещи новини. Почнаха да копая снега за Боян.

287
Сподели

Решителни часове от спасителната операция в Хималаите, която търси следите на изчезналия български алпинист Боян Петров. Той тръгна нагоре в опит да покори връх Шиша Пангма и да сбъдне мечтата си да покори 14-те осемхилядника.

Надеждите, че той може да е преживял времето от 3-ти май до сега в лагер 2, не се оправдаха при вчерашната акция на спасителите. Теренът беше огледан и от хеликоптери, обобщава NOVA.

Те стигнаха до последния трети лагер под връх Шиша Пангма, без обаче да открият следа от Боян. Очаква се днес спасителите да започнат да копаят в снега, за да търсят следи от алпиниста. Хеликоптерите са в готовност да излетят отново. Прогнозата за днес е за най- благоприятното време от началото на акцията в Хималаите. В нея участват близо 100 човека- 25 от тях са спасители. В групата има още медицински и логистични екипи.

Sportal.bg допълва, че по последни данни екипът, движещ се с хеликоптери, изкачва обаждане от лагер 3, което към момента не е факт. Спасителите нямат връзка все още с шерпите, които са нощували в последния камп преди върха. „Никой не знае какво правят шерпите в момента, би трябвало да са започнали операцията“, коментира Мангма Шерпа, който е част от екипажа на хеликоптерите.

„Готови сме да отлетим по всяко време, но не сме получили още обаждане от алпинистите в лагер 3“, обясни директорът на Simrik Air, чиито хеликоптери изчакват сигнал на летището в Катманду.